Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Minden ember érdeke, hogy legyenek baglyok
2022. feb. 23. szerda | Keszthely
Minden ember érdeke, hogy legyenek baglyok
Összeszámolták az erdei fülesbaglyokat. A média és civilek segítségével mérték fel a hazai állományt. A szakemberek szerint ennek a madárfajnak az a jelentősége, hogy rengeteg kártevőt pusztítanak el, így munkaidőt, energiát, pénzt takarítanak meg, mindezt környezetbarát módon.

Forgalmas köztér, közepén tujafák. A járókelők többsége nem is tudja, hogy az örökzöldeken erdei fülesbaglyok telelnek. A Magyar Madártani Egyesület minden évben felméri a hazai állományt. Január végén a lakosság segítségével 699 településen számolták ezeket a madarakat. Az összesítés szerint 11.040 erdei fülesbagoly telet Magyarországon. Ez a szám közel 33%-kal kisebb a tavalyi számolás eredményénél. A szakemberek szerint ennek oka az időjárás és a kevesebb táplálék.

„Tavaly az országos pocok gradáció az gyakorlatilag összeomlott. A pocok és a fiókanevelés az kevesebb volt, mint az előző években. Zalában ez talán ennyire nem viselte meg az állományt, csapadék az jóval kevesebb volt nálunk mint máshol. Az időjárás és a táplálék, ez a két fő szempont ami veszélyezteti a madarakat, valamint elég sok újabban az illegális pocokmérgezés is, vagy ami technikailag nem megfelelő” - nyilatkozta Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani Egyesület Zalai Helyi Csoportjának titkára. 

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfajunk. A telet sokszor a települések védett helyein , általában örökzöldeken vészelik át. A térségben a Kányavári-szigeten ideális terep. Egy-egy fenyőn nem ritkán több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak. A Madártani Egyesület szerint a 100 napos telelési időszakban közel hárommillió rágcsálót fogyasztanak el a baglyok.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője:  „Annyi egeret és pockot esznek meg, aminek az össztömege 69 tonna. Ez azt jelenti, ha ezek a baglyok nem lennének itt és ingyen és bérmentve, mindenféle környezeti terhelés nélkül nem távolítanák el az agrártájból ezt a rágcsálómennyiséget, akkor jönne az ember és rendkívül veszélyes, drága rágcsálóirtó szerekkel kellene csökkenteni a létszámukat. Minden egyes magyar embernek elemi érdeke az, hogy ezek a baglyok itt legyenek.”

A madarászok szerint az egyszerű embernek nem kell mást tenni, csak ne zavarja a fülesbaglyokat. A hazai állomány stabil. Magas egyedszámuk miatt azonban nagy arányban szenvednek balesetet ezek a madarak.  A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomásra leggyakrabban gázolás és áramütés miatt kerülnek be a madarak. Többségük végtagját veszti, vagy szárnya sérül. Ezek az állatok általában nem tudnak már visszakerülni természetes élőhelyükre.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
| 2014. máj. 26. hétfő 09:04 | Vonyarcvashegy
Megújult környezettel várja a turistákat, kirándulókat a Keszthelyi - hegységben a Cseri - kapu.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Sármellék-Zalavár
Először figyeltek meg Zalában kis hattyút.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:52 | Keszthely
A halászsast és a kígyászölyvet is a nyáron kapták lencsevégre.
| 2022. okt. 4. kedd 18:34 | Fenékpuszta
A hét végén a madarakra fókuszált Európa: sok helyen, Fenékpusztán is madármegfigyelő napokat rendeztek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:15
Balatoni Mozaik
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.