Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Zalai szerző, zalai mű, zalai olvasópróba
2024. jan. 24. szerda | Becsvölgye
Zalai szerző, zalai mű, zalai olvasópróba
Rendhagyó olvasópróbát tartott a Hevesi Sándor Színház társulata. Szálinger Balázs Becsvölgye című darabjának bemutatójára a címadó település faluházában készültek. A darabot a vármegyeszékhelyen március 8-án mutatják be, de a keszthelyi közönségnek is elhozzák a Becsvölgyét.

Történet jóhiszemű emberekről és ezt a jóhiszeműséget kihasználó csalókról – röviden így foglalható össze a Becsvölgye. Besenczi Árpád Gyuri gazda szerepét játssza, aki egy talpig becsületes ember és szülőföldjéért minden áldozatra hajlandó.

„Ez egy nagyon izgalmas és nagyon inspiráló munka. Kortárs, zalai szerző Zalában játszódó darabját. Én dunántúli vagyok, Baranyából származom, így nem áll tőlem távol a zalai lelkület. Egy nagyon szerethető figurát alakítok majd ebben a darabban, aki a történelemtanári pályát elhagyta egy bio vállalkozás miatt, és a saját falujában próbál boldogulni, és nem is rosszul” - nyilatkozta a Hevesi Sándor Színház igazgatója, Besenczi Árpád.     

A lélektani krimit egy évtizeddel ezelőtt Pécsen mutatták be először. A zalaegerszegi teátrum minden esztendőben műsorra tűz egy-egy kortárs előadást. Mihály Péter rendező idén a keszthelyi szerző művének bemutatását javasolta.

Mihály Péter rendező: „Nemcsak egy helyszín, hanem fontos a cselekmény is, ami itt történik, körülöttünk. A darab nagyon-nagyon szerethető, ugyanakkor mégis mélységeket, lélektant érintő krimi is. Egy igazi, komplex, összművészeti előadást tudunk majd a nézők számára ajánlani, amin lehet nevetni, lehet gondolkozni és sírni, mindent.”

Szálinger Balázsnak egy bűnügyi műsor adta az ihletet a darab megírásához. A bűncselekmény eredetileg Balatonföldváron történt, a beszédes szimbolika miatt adta az író a Becsvölgye címet. A darab több mint tíz éve született, ezért pontosítani kellett a szöveget.

„Azért kellett módosítani. 10 év alatt…ezek az apró poénok, hogy a ZETE a másodosztályban, ezeket változtatni kell. Az autópálya eljutott közben már kicsit odébb, ezen változtatni kell a szövegben. Alá kell menni a valóságnak. Az összegek. Ami 14 millió forint volt annak idején, az most lehet, nem annyira számít komoly összegnek, mint 10 évvel ezelőtt. Ezeken módosítani kellett, a lényegen nem változtattunk" - mondta a szerző. 

Az alkotók közönségsikerre számítanak, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a zalaegerszegi nézők örömmel fogadják a helyi, kortárs szerzők műveit. Mint fogalmaztak, az áthallásokat, illetve a tájegységre jellemző kifejezéseket a zalai emberek értik meg igazán. A Becsvölgyét a Balaton Színházban is bemutatják április 2-án és 3-án.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV     

| 2024. feb. 29. csütörtök 19:15 | Keszthely
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
| 2023. jún. 21. szerda 18:14 | Keszthely
Az elmúlt évek sikereit követően idén is magyar költők versei szólnak a balatoni vasútállomásokon.
| 2022. feb. 21. hétfő 19:06 | Keszthely
Al-dunai álom címmel íródott Szálinger Balázs "útinaplója".
| 2016. már. 26. szombat 11:26 | Keszthely
A színházi bérletsorozatban a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház vendégjátékát élvezhette a publikum.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.