Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / MŰSZAK: kiállítás a szolidaritás és béke jegyében
2022. nov. 15. kedd | Keszthely
MŰSZAK: kiállítás a szolidaritás és béke jegyében
Megnyílt a Művészek Szabad Alkotóközösségének kiállítása a Balatoni Múzeumban. A cserszegtomaji művésztelep idei alkotásaiból sokszínű tárlatot állítottak össze. A művészek az ukrajnai háború jegyében készítették el festményeiket, szobraikat, verseiket.

37 alkotó munkája látható a Balatoni Múzeum aulájában. Festők, szobrászok, fotósok, irodalmárok, különböző művészeti ágak képviselői vettek részt a Művészek Szabad Alkotóközösségének cserszegtomaji művésztelepén. Minden évben egy jeles személyre, témára hívják fel a figyelmet. Idén az Ukrajnában zajló háború került a középpontba.

Takács Ferdinánd, a MŰSZAK alapítója: „Azt hiszem az utóbbi évek egyik legjobb kiállítási anyagáról beszélhetünk. A „Szolidaritás, béke” amikor kiírtuk, minden alkotónk üdvözölte ezt a kiírást. Azt hiszem ezáltal úgy is reagáltak rá, ahogy én gondoltam, hogy a szolidaritás feltétlen szükséges ahhoz, hogy békét lehessen kötni.”

Kárpátaljai művész is részese volt a telepnek, a háború miatt csak postázni tudta alkotását.  A nyári művészeti piknik megnyitóján kárpátaljai művészek munkáiból rendeztek kiállítást. A MŰSZAK tagjai szerint semmilyen háborús agresszió nem fogadható el a 21. században.

Dr. Cséby Géza, költő, műfordító, irodalomkutató tiszteletbeli lengyel konzul: „Béke nélkül nincsen igazi alkotás és a szolidaritás pedig azt jelenti, hogy más népekkel vagyunk és egymással is szolidárisak vagyunk. Legjobb példa erre ez alkotótábor, hiszen ez nemzetközi, Európa különféle részéről, sőt a világ különféle részéről érkeznek alkotók, művészek.”

A tárlat megnyitóján Burucs Szabolcs és Bardócz L. Csaba muzsikált. A közönséget a házigazda Németh Péter múzeumigazgató köszöntötte. Csótár András bizottsági elnök a fenntartó önkormányzat nevében méltatta a művészeket, külön elismerve a keszthelyi és térségbeli alkotókat.

A Város Művészei, Schuller Mária és Mohácsi Balázs is részt vettek a tárlat megnyitóján. Fontosnak tartják, hogy ilyen kiállítások vannak és művésztelepek működnek. A MŰSZAK tagjain látszik, hogy örömüket lelik az alkotásban.  

„Nagyon sokszínű is ez a tárlat. Látszik, hogy sokféle ember, fiatalok, idősebbek, amatőrök és profik alkotnak együtt. Ez mindig nagyon jó dolog, hogy ők tudnak hatni egymásra és tudják húzni is akár egymást” - nyilatkozta Schuller Mária. 

A kiállítás 2023. február 28-ig látogatható. A Művészek Szabad Alkotóközösségének 13. művésztelepe a tervek szerint július 18-án kezdődik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
| 2023. júl. 27. csütörtök 15:28 | Cserszegtomaj
Kiállítással zárták a “Művészek Szabad Alkotóközössége”, azaz a MŰSZAK tizenharmadik táborát.
| 2023. júl. 24. hétfő 09:58 | Cserszegtomaj
Immár XIII. alkalommal nyílt meg Takács Ferdinánd festőművész otthonában a MŰSZAK kulturális piknik.
| 2022. júl. 29. péntek 15:40 | Cserszegtomaj
Kárpátaljai és ukrán festőművészek és szobrászok vettek részt a 12. MŰSZAK alkotótáboron.
| 2022. júl. 25. hétfő 17:34 | Cserszegtomaj
Zajlik a Művészek Szabad Alkotóközösségének cserszegtomaji tábora, azaz a Műszak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.