Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nem büntet a rendőr, ha nincs nálunk az érvényes jogsi vagy forgalmi
2023. jan. 11. szerda | Keszthely
Nem büntet a rendőr, ha nincs nálunk az érvényes jogsi vagy forgalmi
Nem szükséges magunknál tartanunk az érvényes jogosítványt és a forgalmi engedélyt ettől az évtől. Nem minősül ugyanis jogsértésnek, ha ezek nincsenek a sofőröknél. A rendelkezés azonban nem jelenti azt, hogy nem büntethetnek a rendőrök, ha szabálytalanul közlekedünk.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2021-ben több 4 millió személyautót tartottak nyilván. A számok az elmúlt években folyamatosan növekedtek. A felmérések szerint egyre többen szerzik meg a vezetői engedélyeket is. A magyar hatóság által kiállított jogosítványokat eddig igazoltatáskor be kellett mutatnia a sofőröknek, ám a Kormány erről szóló rendelete kimondja, hogy ezeket már nem szükséges magunknál tartani, ha érvényes a papírunk. A forgalmi engedélyt sem kell átadnunk a rendőröknek egy közúti ellenőrzéskor, amennyiben a magyar hatóság állította azt ki és szerepel a jármű a nyilvántartásban. Bár a rendelkezés sokaknak könnyítést jelenthet, többen nem változtatnak a szokásokon.

„Továbbra is magamnál tartom, mivel a levéltárcában elfér. Előbb-utóbb kivezetésre kerül úgyis a jogosítvány, elég lesz egy személyi igazolvány illetve egy lakcímkártya.” - osztotta meg véleményét Koroncz Tibor Péter.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szabálytalanságok esetén a vezetési jogosultság azonnali felfüggesztését a helyszínen az engedély-nyilvántartásba jegyzik be. Ezzel egyidejűleg – ha rendelkezésre állnak – elveszik a papírokat. Mindenesetben a vezetési, illetve a forgalomban való részvétel jogosultság felfüggesztésének bejegyzéséről a járművezető írásbeli tájékoztatást kap. A rendőrség már évek óta elektronikusan ellenőrzi az adatokat. Azonnal rendelkezésükre áll az információ, hogy érvényes-e a műszaki vizsga, van-e kötelező biztosítás a járművön vagy hogy nem körözik-e azt.

„Ami még fontos, ahogy látom az interneten az a közúti balesettel kapcsolatban merült fel, hogy most mi fog történni, hogy nincs nálunk a forgalmi engedély. Ha személyi sérülés történt, akkor mindenképp, rendőrt kell hívni. A rendőr az autójában le tudja ellenőrizni az adatokat. Ha nem történik személyi sérülés, ez egy közjogi helyzet, hogy két autó egymásnak kárt okozott, hogy fognak megegyezni. Elvileg – és ez nagyon fontos – a személyi igazolvány mindenkinél ott van, tehát igazolni tudja magát. Ez alapján ki tudja tölteni az európai baleseti bejelentőlapot, sőt erre van egy applikáció is.” - mondta el Mile Tibor  a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági szakágának igazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles magánál tartania az okmányokat, de a külföldi állampolgárnak is szükséges a jogosítvány akkor is, ha magyar rendszámú járművet vezet. A határon túlra nem vonatkozik a rendelet, így külföldön továbbra is magunknál kell tartanunk a forgalmit és a jogsit is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2021. máj. 6. csütörtök 16:56 | Keszthely
Másfél hónapos kihagyás után ismét volán mögé ülhetnek azok, akik jogosítványt szeretnének szerezni.
| 2016. júl. 6. szerda 14:47 | Keszthely
Hét parkoló autóval ütközött egy férfi a Városi strand hátsó parkolójában tegnap késő délután
| 2013. aug. 26. hétfő 17:22 | Keszthely
A jogosítvány megszerzéséhez már nem csak az óraszámot, hanem a kilométert is megkövetelik.
| 2024. feb. 19. hétfő 19:15 | Zalaegerszeg
A nyomozók egy zalaegerszegi díleren keresztül jutottak el a budapesti gyanúsítottakig
| 2024. jan. 3. szerda 13:19 | Keszthely
Keszthelyi rendőrök kapták a Magyar Autóklub ajándékát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.