Kiváló szakmai tudásukat és elhivatottságukat bizonyíthatták azok a fiatalok, akik a pincér szakmában versenyeztek a 48. WorldSkills világbajnokságra való kijutásért. A pincérek válogatója három fordulóból állt, a gyakorlati döntőnek a Hotel Helikon biztosította a helyszínt."Huszonkettő regisztráció érkezett be hivatalosan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldalára. Ebből a beérkezett pályázatok és az online tesztet értékelve tíz versenyzőt hívtunk be a mai gyakorlati döntőbe. Sajnos két versenyzőnk jelezte, hogy lebetegedett ezért, most jelen pillanatban nyolcan küzdenek meg az Shanghaiba képviselhessék Magyarországot." -adott tájékoztatást Nagyné Németh Barbara.
Összetett feladatot kaptak a döntősök. Üzleti ebédre, két fő részére, menükártya alapján kellett megteríteni az asztalt a rendelkezésre álló eszközökkel. Poharakban kitöltve, illatolással és szemrevételezéssel kellett a rövid italokat felismerni. Nyolc darab különböző ruhaszalvéta kreatív hajtogatásában is megmutatták tudásukat a versenyzők. A menükártyán szereplő kevert italok készítése sem maradt el. A szakmai versengésben még tapasztaltak is izgultak. Horváth Berta győri egyetemista. Börczi Balázs szakértő vezetése alatt egy 120 napos intenzív felkészítés segítette a versenyre."Én voltam aki képviseltem a EuroSkillsen Magyarországot előző évben. Ugye ez most szeptemberi verseny volt, 9-től tartott 12-ig.Nagyon nagy löketet adott, hogy most újra itt lehetek. Nagyon nagy tapasztalatot szereztem ez alatt a verseny alatt és hihetetlen lehetőségek nyíltak számomra. Nagyon hálás vagyok, mert szakmailag és magánéletben is nagyot tudtam fejlődni. Úgyhogy nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek újra."- mondta Horváth Berta.
Tizenhárom órára készen állt minden a vendégfogadásra. Sorban érkeztek a meghívottak az ebédre. Feladat volt a vendégek fogadása és ültetése is. A versenyzők az előétellel kezdték a szervírozást, ami marinált kecskesajt volt levendulával és pisztáciával. Azt követően az épített jalapeno krémlevest kóstolták a vendégek. A borszervizt a főétel előtt végezték el a pincérek. Mind a nyolc versenyzőnél érezhető volt, hogy a szakmai elvárások mellett figyelnek higiéniára, a megjelenésre és a jó időbeosztásra."Sok időnk nem volt a felkészülésre, egy-két hetünk volt rá, de viszont ebben megpróbáltuk a maximálisat kihozni. Reméljük, hogy ez összejött. Koktélokat kevertünk, szalvétákat hajtogattunk, felszolgálást gyakoroltuk. Most szerintem a legnehezebb, amitől mindenki félhet, az a halfilézés lesz. De reméljük ezzel sem lesz gond és mindenki felkészült rendben." nyilatkozott Pétervári Bence.
A főétel egészben sült fogas volt, amit filézve kellett tálalni a versenyzőknek spenótos, sáfrányos fehérboros rizottóval. Desszerttel zárult a menü. Nagyon fontos versenyelem volt az ételsor bemutatása angol nyelven is. Az egész napos verseny folyamatot háromtagú zsűri kísérte végig."Egy nagyon összetett rendszer alapján bírál. Vannak olyan pontok, amik szubjektív tényezők. Tehát a verseny zsűritagok a versenyzőket megítélik felkészültségük, rátermettségük alapján. Illetve egy olyan pontrendszer is bele van rakva, hogy bizonyos kritérium pontokat teljesít-e a versenyző. Egy koktélkészítés során pl.az italoknál van –e cseppenés, bemutatja-e az italokat. A szubjektív tényezők pedig olyan dolgok, mint pl. kommunikáció, versenyhelyzet, felkészültséggel függenek össze."- mondta a zsűri elnöke, Börczi Balázs.
A pincér szakma nemzeti válogatóját Horváth Berta nyerte. A WorldSkills Shanghai 2026 versenyen ő képviseli Magyarországot.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió