Ismerős dallamok, kellemes zene fogadta a Balaton Színház Simándy termében a borkedvelőket. A 2010-ben indult rendezvény céljai között a kezdetektől szerepel, hogy rávilágítson a gyakran különleges és a piacon el nem érhető jellegzetes magyar szőlőfajtákra és a belőlük készült borokra. A keszthelyi Magyar Borok Mustrájára a borkultúra ünnepére, az ország minden részéből érkeztek. Finta Csilla és családja Budapestről jött."Nagyon beleszerettünk ebbe a zalai borvidékbe. Szeretjük a helyi borokat. Akárhova megyünk általában helyi borokat szoktunk kóstolni. Harmadik éve vagyunk a rendezvényen, most ez a harmadik alkalom és kimondottan kellemes borokat tudunk itt kóstolni."- mondta Finta Csilla.
A színvonalas program az elmúlt tizenöt évben nagyon sok változáson ment keresztül igazodva a borfogyasztók, és a szőlész-borászok igényeihez. A korábbi években a szakmának a találkozási pontja volt a bormustra, ahol a tapasztalatcsere, a tudás átadása volt a fontos, az idén szakítottak a hagyományokkal a szervezők. "Úgy döntöttünk, hogy a rendezvény életében meg kell, húzzunk egy vonalat és gyakorlatilag, ha egy szőlészeti képpel élnék, akkor drasztikusan visszametszettük a rendezvényt. Ezen az erős alappilléren három vesszőt hagytunk meg. Az egyik az a bor, a másik a zene és mindegyiknél arra törekedtünk, hogy egy nagyon-nagyon minőségi kínálattal rukkoljunk elő. A harmadik pillér pedig egy olyan nyitás volt, ami- azt kell, hogy fogalmazzak- új partnerként a Balatoni Kört is bevontuk ebbe a rendezvénybe."- adott tájékoztatást a GKMK igagatója, Osvald Bálint.
A régiós összefogást nevében is jelképező Balatoni Kör saját kínálatával érkezett a keszthelyi bormustrára. A Balaton borászatának és gasztronómiájának értékeit képviselő csoport egy példaértékű összefogás eredményeként született. Magyarország első közösségi olaszrizling borát hozták el."Az Olaszrizling is hungarikum, de tíz éve nem volt a legtrendibb szőlőfajta mint most. Na, ebben nagyon sok munkája van a balatoni borászoknak. Mert hát, a rendszerváltásnak nevezett „valami” idején nagyon lenézett fajta volt sokáig az Olaszrizling és most már büszkén mondjuk, hogy elmúlt régen ez a kor, mert mondhatjuk, hogy a legtrendibb szőlőfajta lett Magyarországon és mivel a Balatonon vannak a legkiválóbb Olaszrizlingek ennek külön örülünk."- mondta el a Balatoni Kör alapítója, Kardos Gábor.
A „hungarikum” boroknak a megismeréséhez és a kóstolásához teret adó rendezvény tagjait a város alpolgármester, Kovács Viktória köszöntötte. "Ez egy rendezvény sorozat már, ami egy újabb színfoltja és ékköve a balatoni és a keszthelyi- főleg a keszthelyi- turizmusnak, hiszen nem csak a szálláshelyekről, az éttermekről, hanem ennek egy kiemelkedő fontosságú szerepéről, a borról szól. A minőségi borfogyasztásról, ami egy fontos szerepe, egy ékköve annak,hogy turizmusunk mellett a gasztronómián túl, a borkultúránk is kiemelkedő." - mondta el az alpolgármester.
A rendezvényen szakemberek tartottak előadást szőlészeti, borászati témákban a szakmai délutánon. Több mint 50 jellegzetes, magyar szőlőfajtából készített 150 féle bor és 20 féle pezsgő és természetes gyöngyözőbor kóstolási lehetősége várta a borbarátokat. A bormustrán és az előadásokon kívül gasztronómiai kiállítók is felsorakoztak.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió