Bakonyi Károly mindennapjainak tárgyait, okiratokat és fényképeket őrzi emlékszobája a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár filiáléjában. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen kialakított emlékhely a család felajánlásával, új tárggyal bővült.
„Ebben az évben megnyitottuk ezen a szinten az új kiállításunkat, a Georgikon gazdasági oskola című kiállítást. Ehhez kapcsolódóan sikerült beszereznünk egy új vitrint. Amelyben méltó helyet kapott Bakonyi Károly borrendi talárja, a Da Bibere borlovagrendi köpenye. Ezzel is kiegészült az emlékszoba.” - mondta el Rajnai Virág Éva, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.
A Keszthelyi Városvédő Egyesület nevében Komoróczi Lajos beszélt dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőről, a Da Bibere Zalai Borlovagrend egyik alapítójáról, néhai nagymesteréről. Az emlékestet negyedik alkalommal szervezték meg a Cserszegi fűszeres atyjának tiszteletére. Bakonyi Károly 50 éven át dolgozott nemesítésben, több mint négy évtizedet a Georgikonon, több államilag elismert fajtát és klónt nemesített. Szőlőivel maradandót alkotott.
„Nagy öröm és boldogság számomra, hogy újra itt lehetek a múzeumban, ahol az édesapám emlékszobája van és olyan emberek között lehetek, akik őt szerették és tisztelték és ők szoktak róla mesélni, és az nekem nagyon jó érzés.” - tette hozzá Bakonyi Judit, dr. Bakonyi Károly lánya.
A meghívottak között volt Fehér Attila, celldömölki borász. A 88 éves szakember nem tudott jelen lenni, telefonon beszélt az ünneplőknek a Bakonyi Károllyal való kapcsolatáról, arról, hogy 1975-től mennyire sok segítséget kapott a nemesítőtől ültetvényeinek bővítéséhez és kezeléséhez. Nektárból készült borral vendégelte meg a megemlékezőket a becsehelyi borász, Somogyi András.
Ez már a múzeum Csíki László mezőgazdászról elnevezett terme, ahol Bakonyi Károly gyermekei és a borkedvelők baráti közössége borkóstolóra gyűltek össze. Olyan tételeket kóstoltak, amelyek a világhírű szakember által nemesített szőlőfajtákból készültek.
„2022-ben kezdtük a Carolus, a cserszegi, meg a többiek elnevezésű rendezvényt, amely mindig Karcsi bácsiról is szól és a Karcsi bácsi fajtáiról is szól és mindig szól arról a barátságról is, ami Karcsi bácsinak is nagyon fontos volt, mert azt mondta, a bor összehozza az emberek, a bor mellett barátságok kötődnek. Mi ezt a hagyományt szeretnénk tovább éltetni Karcsi bácsi szellemiségében.” - hangsúlyozta Komoróczi Lajos, az emlékest ötletadója, a Keszthelyi Városvédő Egyesület tagja.
A magyar szőlő-és bortermelés kiemelkedő alakjának, Bakonyi Károlynak nemcsak tudományos munkássága, hanem embersége előtt is tisztelegtek.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió