Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / A gyalogosoknak is figyelniük kell!
2023. feb. 8. szerda | Keszthely, Zalaegerszeg
A gyalogosoknak is figyelniük kell!
Országosan magas a gyalogosgázolás statisztikája. Már 2023 januárjában is több ilyen baleset történt Zala vármegyében is. Zalaegerszegen az elmúlt hónapban két sérüléssel végződő ütközés történt. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a gépjárművezetőknek, hanem a gyalogosoknak is körültekintőnek kell lenniük.

Még 2020-ban a Bercsényi utcában gázoltak el egy 63 éves férfit a zebránál. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt.  2021-ben és 2022-ben is többször fordult elő baleset a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél. Könnyebb és súlyos sérüléssel végződő ütközések egyaránt előfordultak. Azonban nem csak a városban, hanem országszerte sok hasonló eset történik. A rendőrség különböző akciókkal próbálja felhívni a közlekedők figyelmét a baleset-megelőzésre. Ilyen például a szeptemberi iskolák környéki segítségük, vagy a látni és látszani kampány, mely a megfelelő láthatóságra irányítja a figyelmet.

Zalaegerszegen is történt egy gázolás, melynél egy fiatal, 18 éves nőt ütöttek el. Ő 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A gyalogosátkelő forgalmasnak számít a közelben lévő középiskola és az ifjúsági centrum miatt.

„Jönnek az autók, ugye nem szabad lelépni. Minimum egy ilyen 30-40 centiméterre legyünk a padkától, mert nagyon veszélyesen tudnak jönni. Főleg itt ugye telepítettek egy traffipaxot, de valamikor az sem érdekli a kocsisokat.” - véli Kovács Mirkó.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak a gépjárművezetőknek kell körültekintően közlekedniük. A gyalogosoknak ugyanannyira figyelmesen kell haladniuk és megközelíteniük a zebrákat, ha át szeretnének kelni az úttesten. Fontos a láthatóság is, érdemes ezért kerülni a sötét ruházatot, hogy időben észrevegyék őket az úton lévők.

„Adott esetben, ha egy jármű érkezik irányomba és őneki van egy adott sebessége, ha előtte féktávolságon belül lépek le és zavarom és olyan körülmények között lépek le, hogy nem tud megállni, akkor sajnos bekövetkezik a baleset. Ha az időjárási viszonyok sem segítenek ebben, mert előfordul az, hogy esik az eső, sötét van, szürkület, közvilágítás nem működik, vagy most kapcsolták le vagy még nem kapcsolódott fel, a ruházat szempontjából a járművek észlelhetősége és így a gyalogosok észlelhetősége is fontos. Ezért szeretnénk most a gyalogosokat megkeresni és felhívni a figyelmüket!” - fogalmazott Soós Szabolcs a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője. 

A statisztikák szerint a gázolásos balesetek közel 40%-a a gyalogátkelőhelyeken történik. Ezek 2-3%-a halálos kimenetelű. Nagy részük odafigyeléssel és körültekintéssel megelőzhető.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely önkormányzata és a Generali a Biztonságért Alapítvány jóvoltából létesült okoszebra a Tapolcai úton.
| 2022. szep. 1. csütörtök 16:31 | Keszthely
Rendőrök segítenek egy hónapon át az iskolák környéki gyalogátkelőhelyeknél.
| 2020. már. 5. csütörtök 12:05 | Keszthely
Szerda este a Bercsényi és a Rózsa utca sarkán ütöttek el egy 63 éves helyi férfit.
| 2020. már. 2. hétfő 15:55 | Keszthely
Az eset a Lehel utca és a Vásár tér kereszteződésénél található gyalogátkelőhelynél történt.
| 2014. máj. 19. hétfő 13:08 | Keszthely
Egy hónapon át fokozott ellenőrzés alá vetették a rend őrei a kerékpárosokat és a gyalogosokat.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.