Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Milyen lesz az idei borszőlő termés?
2023. már. 1. szerda | Zalaapáti, Cserszegtomaj
Milyen lesz az idei borszőlő termés?
Az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű eső esett, ami helyreállította a talaj nedvességtartalmát, különösen a tavalyi aszályos év után. Ez jó hír a szőlősgazdáknak, akik bizakodhatnak a terméshozamukat illetően. A tavasz és a nyár azonban tartogathat meglepetéseket.

Kocsis László professzor, a szakterület kiváló értője szerint ebben az időszakban még korai jóslásokba bocsátkozni, milyen szőlőtermés várható. Ezen a körülbelül ötszáz négyzetméteres zalaapáti kísérleti blokkon a Donátus fajtát teszteli biogazdálkodással. A szőlő telelése, a rügyek károsodása, a keletkező fürtök száma már megállapítható, ám az időjárás jelentős befolyásoló tényező. "Nem tudjuk, hogy milyen lesz az idei év időjárása. Nem tudjuk azt megmondani, hogy milyen gombafertőzések, betegségek fognak fellépni. Sőt, azt sem tudjuk megmondani, hogy mennyi lesz a napsütéses órák száma az idei évben, milyen hőösszeg fogja érni a szőlőt, hogy hogyan fog fejlődni egyáltalán a szőlő az idei vegetációban" - tette hozzá Kocsis László.

Kocsis László úgy látja: idáig nem károsodtak a fő rügyek, a keletkező fürtök száma bizakodásra ad okot. A szőlőnek most a csapadék és a fokozatos felmelegedés lenne ideális, lehűlés és fagy nélkül. A pincében megmutatta: az oltáshoz is elő vannak már készítve a vesszők, amiket januárban metszettek le.

Ebben a cserszegtomaji szőlészetben is bizakodó a gazda. A tavalyi évhez képest idén több csapadék hullott, és jelentősebb fagy sem volt. A tavalyi év katasztrofális volt az aszály miatt. Sok ültetvényen a növények csonkítására és visszavágására volt szükség. Az idei év más, mivel a nedvességtartalom jobb, és a víz a mélyebb rétegekbe is le tudott szivárogni a talaj felső rétegein keresztül. Romsics Bence borász így látja: "Azt gondolom, hogy a szőlőnek az indulási fázisa az egy fokkal jobbnak mondható. Ugye még a termést előre nem lehet megjósolni, hogy milyen lesz. Annyival előrébb vagyunk, hogy tavasz végéig, nyár elejéig én azt gondolom, hogy az idősebb szőlőtőkéknek már most a talajban bent van a szükséges csapadékmennyiség."

Romsics Bence véleménye szerint most még kibírja a szőlő, ha kisebb fagy jön, de Kocsis Lászlóval összhangban ő is az egyenletes felmelegedésben bízik. A gazdaság területén öt szőlőfajtából kilenc féle bort készítenek. Jelenleg a szőlőkben van főképp tennivaló, a pincékben fejtést végeznek. A tartályokban lévő tavalyi borok pedig folyamatos kontrollt igényelnek, hogy a palackokba jó minőségű termés kerüljön - átadva a helyet az idei nedűnek.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2023. nov. 16. csütörtök 15:30 | Vonyarcvashegy
A diási pincék, az uradalmi szőlő történetét dolgozta fel egy kötetben Müller Róbert.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
| 2023. szep. 8. péntek 17:21 | Cserszegtomaj
Szőlőfajta bemutatóval, borkóstolóval egybekötött szőlészeti-borászati találkozó volt Cserszegtomajon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.