Nem lehetett elférni a vindornyafoki önkormányzat közösségi terében felállított sátorban, annyi volt a jelentkező az idei kolbásztöltő versenyre. Így több helyszínen készültek a finomságok. A felhívásnak megfelelően többen érkeztek jelmezbe öltözve, fokozva a látvánnyal is a hangulatot. Bujtor Mónika Gógánfáról utazott csapatával a zalai kis település programjára."A Pista bácsi hozott a nyakába. A polgármesternek az ismerőse vagyunk, ő hívott meg minket versenyzésképpen, kolbásztöltőként és a jelmezem…ezzel is szeretnék a versenyben bent lenni."- mondta Bujtor Mónika.
A veszprémi Gógánfáról kifejezetten nagy volt az érdeklődés a program iránt. Két csapat is indult a versengésben. A település polgármestere is erősítette az egyik csoportot. A felhívásnak megfelelően készítettek fehér kolbászt is."A bajor kolbász annyiban másabb, mint a magyar, hogy nem használja a pirospaprikát. A pirospaprika közismerten egy magyar fűszer, amit magyarok fejlesztettek ki itt a Kárpát-medencében. A bajor kolbász viszont fehér kolbászként készül és annak fő ízesítője maga a bors. Ami adja a kolbásznak az alap ízét."- nyilatkozott Gógánfa polgármestere, Nagy Márta.
Miközben szakavatott kezek alatt készültek a kolbászok, jól látható volt, hogy a legtöbb csapat nem próbálkozik a fehér kolbász töltésével. Maradtak a hagyományosnál. A jól megszokott magyar ízeknél. Büszkén meséltek az ízes magyaros kolbász titkairól is. Arról, hogy mitől lehet még ízletesebb a kolbász. "Úgy készül, hogy van egy baráti társaság és van közöttünk vadász is. Egy kis vadhús is került bele a kolbászba. A bárunk minden évben tart egy kocsonyafesztivált, ami megint disznóságokról szól. Évekkel ezelőtt kerültünk ide. Nagyon jó társaság van. Természetesen fehérkolbász töltő fesztiválról van szó, de ugye mi magyarok vagyunk."- mondta el Novográdecz Ferenc.
Kolbásztöltéskor elengedhetetlen a jó magyar pálinka, fogyott abból is bőven. A hangulat már délben nagyon jó volt. Viccelődtek, énekeltek az emberek. Sok asztalnál már sült a kolbász. Több helyen kínálták az otthonról hozott disznóságokat és édességeket. Volt, aki 400 km-ről érkezett, nem töltött kolbászt, de valami egészen különleges ízvilágot mutatott meg Zalában.Dr. Pauker Tamás a következőket mondta:"Székely agyas levest készítek tormával illetve töltött kolbászt,gomba és tojással és cigánkát. Ez kolbászhús, máj és abált szalonna."
Egyre többen felismerték, hogy a vindornyafoki rendezvényen nem a versengés a lényeg, hanem a kikapcsolódás, a közösség."Eleinte 6-8 csapat volt. Most 2025-ben 18 csapat lett ebbe a pici kis faluba. Szinte ugyanazok a visszatérők. Eleinte hagyományőrző kolbásztöltőt rendeztünk a szilveszter és a farsang közötti holt időszakra tettük ezeket a rendezvényeket, hogy ezzel is kitöltsük ezt az űrt. Az utóbbi két évben pedig a bajor és szász fehér kolbásszal folytattuk, ami elég nagy feladat Magyarországon mert ez a német lakosoknak az étele." adott tájékoztatást Hág Attila polgármester.
Négy vármegyéből, Zala, Somogy ,Veszprém és Békésből érkeztek kolbásztöltők Vindornyafokra, hogy a magyaros kolbász töltése mellett kipróbálják a fehér kolbász ízeit is.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió