Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Ízkavalkád, jó hangulat a Kolbászoló-Disznótoros és Kolbásztöltő versenyen
2024. nov. 18. hétfő | Vonyarcvashegy
Ízkavalkád, jó hangulat a Kolbászoló-Disznótoros és Kolbásztöltő versenyen
A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület szombaton rendezte meg hagyományos, Vonyarcvashegyi Kolbászoló - Disznótoros és Kolbásztöltő versenyt a rendezvénytéren A jó hírű, sikeres – immár 15. alkalommal megrendezett - programra az ország minden részéből érkeztek csapatok, hogy tájegységük receptjei szerint töltsék az ízletes kolbászt és eltöltsenek barátok között egykellemes hét végi napot.

Huszonkét, 4-6 fős csapat érkezett november 16-n Vonyarcvashegyre, hogy versenybe szálljanak az idén is kolbásztöltésben. A vidámsággal átszőtt programra évről-évre szívesen jönnek az emberek. Nem is annyira a munka, inkább a jó hangulat, a jó ízek vonzzák őket és a téli nyirkos időben a kikapcsolódásra vágyás. Az egyik zalaegerszegi csapat másodszor indult a kolbásztöltő versenyen."Jó a buli. Jók az emberek. Jó a társaság. Ezért jöttünk."- mondta Simon Kálmán.

Miközben a csapatokból a legszakavatottabb kéz gyúrta a kolbászhúst, a többiek töltötték a hurkatöltőbe és nagy gondossággal a bélbe. Ügyelve arra, hogy ki ne szakadjon. A standokon igazi disznóölési finomságok kínálták magukat. Az emberek szíves kóstolgattak a házi ízekből. Kolbász, tepertő, hájas tészta, pogácsa,kukoricamálé. Volt minden, amit nagyanyáink asztalán is megtaláltunk disznóvágás idején. A szakmai zsűri szigorú szempontok alapján bírált. A pontozásról Ozsvárt Gábor zsűritag a következőket mondta."Az egyik legfontosabb az előállításnak a higiénai része, hogy tiszta edényekben készüljön  a kolbász,normális fűszerek legyenek benne,hogy ne legyen kosz az asztalon, hanem tényleg rend legyen. A másik, ami hozzám tartozó szakmai szempontok alapján-legalábbis nálam  a szigorú szempontok alapján- az íz világot, a textúrát, a külalakot és a kiváló alapanyagot is,hogy kiváló alapanyagból készüljön a kolbász."

Ahány csapat volt, annyiféle ízzel találkozhatott az értékelő zsűri.,pedig látszólag minden kolbász egyforma volt. Szép színű a jó paprikától és egyformán tekeredett a töltéskor is. "Itt jó a hangulat. Harmadszor vagyunk itt. Az utóbbi három évben. Tavaly 3. lettünk. Most hoztunk egy különlegességet,hátha sikerül nyerni./Milyen különlegesség lesz?/ Ez egy aszalt szilvás kolbász lesz."-nyilatkozott Párizs József.

A tavalyi győztes csapat tagjai is újdonsággal rukkoltak elő.  Hamburgert készítettek házi bucival és kolbászhúsból készült pogácsával. Marinált hagyma és lilahagyma is dukált az ételhez."A hangulat nagyon jó szerintem, mint mindig. Idestova már 10 éve idejárunk. Minden évben itt vagyunk."- Mondta a csapat tagja, Sass Tamás.

A kiváló magyar színész, Rékasi Károlyt sem a színpad érdekelt a rendezvényen. Ki gondolta volna, hogy életének kellemes élményei,  és a gyermekkor is felidéződött kolbásztöltés közben. Több csapathoz is beállt dolgozni."Nekem ez nagyon nagy élmény. Mert igenis kölyök koromban kezdődött. Legelőször pl. a kolbásztöltéskor a szurkálással. Szerintem minden lurkó ezzel kezdi. Mert ki kellett szurkálni. Mi füstölésre készítettük a kolbászokat. Akkor pedig nem szabad, hogy a töltelék között levegő maradjon.- mondta el a színművész.

Délre már sültek a kolbászok zsűrizésre. Harmonika és fúvószene gondoskodott a hangulatról, ami olyannyira jó volt a 15. vonyarci kolbásztöltő versenyen, hogy még a malac is táncra perdült. 

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

 

X. évfolyam 22. szám
Megjelenés: 2024. november 22.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Göcsej Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Fúvósok 30
21:00
21:30
Göcsej Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.