Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Bebiztosítva az zalavári utókornak
2024. okt. 9. szerda | Zalavár
Bebiztosítva az zalavári utókornak
Időkapszulát helyeztek el a Zalavári Rózsafüzér Királynője Templomban. A tavaly 100 évessé váló épület búcsúján a közösség egy könnyen hozzáférhető csomagot helyezett el, amelybe a településhez, a közösséghez, és a konkrét ünnephez köthető tárgyak kerültek.

Az időkapszulába kerültek a 100 éves születésnap dokumentumai: az ünnepség meghívója, forgatókönyve, Lucz József polgármester tavaly elmondott ünnepi köszöntője, továbbá fényképek. A 2023. november 4-i Zalai Hírlap egy eredeti nyomtatott példányát is rejti a tartály, csakúgy, mint a Zalavári Hírmondó egy számát. Emlékül hagyták a jelenleg érvényben lévő hivatalos fémpénzeink egy-egy darabját, az óvodások rajzát, valamint Zalavár címerét egy kitűző formájában. Kelemen István atya kézzel írt üzenetet az utókornak, mely szintén az időkapszulában várja, hogy azt elolvassák.

„Azért tettük, mert korabeli iratokat feldolgozva a 100 éves évfordulóra készülve tanulmányoztuk az iratokat és akkor találtunk egy leírást, amiben azt írták le, hogy elhelyeztek a templom építésekor egy időkapszulát. Na, most ezt az időkapszulát kerestük fémdetektorral, egyéb más módszerekkel, de sajnos nem találtuk meg. És ezért került ez az új időkapszula elhelyezésre, hogy méltó emléket tudjunk állítani a templomunknak az utókor számára.” - mondta el Lucz József polgármester.

Szintén szerepel benne Kamondiné Bóta Melinda történelmi áttekintése. Ezt a búcsúi szentmisét követően közösen hallgathatták meg a jelenlévők. Elhangzott, Zalavárnak volt már korábban egy kisebb temploma, 1914-ben merült fel egy új építésére a javaslat. Zobory József építész készítette el az új, neoromán stílusú templom tervét, mely méreteiben és díszítettségében messze túlnőtt egy korabeli falusi templomon. A Rózsafüzér királynéja templom tavaly ünnepelte 100 éves születésnapját. A Templom100 rendezvénysorozat kapcsán döntöttek úgy, hogy méltóképpen zárják le ezzel a programot.

„Az idei évben most búcsú napján pedig egy időkapszulát helyeztünk el az utókornak itt a templom belső falán egy jól látható és észrevehető helyen, mivel a tavalyi évben nem sikerült, a száz évvel ezelőtt elhelyezett kapszulának a nyomára bukkannunk, így mi egy kicsit az utókornak a dolgát meg akartuk ezzel könnyíteni.”

Az idei ünnepi búcsújának fő feladata a szervezők szerint az volt, hogy a közösség tagjai meséljenek róla gyermekeiknek, unokáiknak, ismerőseiknek, barátaiknak. Így maradjon élő templomuk 100 éves születésnapja és továbbra is közösségük ereje. 

 

| 2024. aug. 19. hétfő 19:15 | Keszthely
Százhét esztendős a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom orgonája. Élekorának meghosszabbítása érdekében szerveztek egy nyáresti koncertet.
| 2024. júl. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Fájó szívvel búcsúztak a hívek
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
hagyományos anyák napi hangversenyt tartottak a Fő téri templomban, egy beteg kislány javára gyűjtöttek.
| 2023. dec. 5. kedd 19:04 | Zalavár
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:32 | Keszthely
Szent Erzsébetről és az Árpád-házi szentekről emlékezett meg a KÉSZ helyi csoportja.
09:30
Objektív
10:00
Ludovika TV
11:00
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Természetvédelem határok nélkül
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.