A VisitBalaton365 és a Magyar Cukrász Ipartestület kampányának részeként mutatták be a Balaton sütijét csütörtök este Vonyarcvashegyen. A kezdeményezésnek fontos célja, hogy több oldalról is megismerjék a Balatont az utazni, pihenni vágyók és felismerjék, hogy egész évben érdemes a magyar tengerhez látogatni - hangzott el a sajtótájékoztatón."A Balaton ősszel másképpen szép, másképpen érdekes, mint nyáron. Nem is azt nyújtja, amit nyáron megszoktunk tőle. Korábban megy le a nap, hamarabb sötétedik, a víz már nem annyira alkalmas a fürdőzésre és a legtöbb lángosos is zárva van. Viszont valami egészen mást kínál a Balaton. Őszi színeket és őszi ízeket. Ezek az ízek lehetnek a Balatonra jellemző ételek, lehetnek balatoni borok. Lehet a must, a murci, a pezsgő és természetesen lehetnek édességek. Úgyhogy az volt az elképzelésünk, hogy létrehozunk egy olyan különleges kreációt, sütit, ami Balatonra jellemző anyagokból, Balatonra jellemző megjelenésben kapható majd."- adott tájékoztatást dr.Princzinger Péter a VisitBalaton365 ügyvezetője.
A sütemény elegáns megjelenéséről, annak ízeiről Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke beszélt. Az ipartestület segített az elképzelés megvalósításában, a finomításokban. Abban, hogy a harmonikus ízvilágú édesség a mai kor követelményeinek is megfeleljen. Képviselve a modern nemzetközi cukrászatot."Nagyon fontos volt a zsűrizésben, ill. a sütemény fejlesztésében, hogy helyi anyagok jelenjenek meg benne. Tükrözze a Balatont, nemcsak kinézetében, ugye maga a víztükör jelenik meg külső jegyeiben, hanem magában az alkotó ízeiben is a helyi alapanyagoké legyen a főszerep. S nagyon örültünk annak, hogy az Otelló szőlő előkerült."-nyilatkozott Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.
A remekművet egy keszthelyi cukrászat fiatal, főcukrásza készítette el. Farkas Bernadett elmondta, hogy gyermekkorától szeret sütni. Szereti az újdonságokat és a kihívásokat. A Balaton sütijének elkészítése nem volt egyszerű, de a végeredmény megmutatja, hogy az időt, kreativitást nem szabad sajnálni egy-egy új létrehozásban. A hosszú ideig tartó kísérletezés is igazi örömmunka volt számára. Bernadett bemutatta a sütemény alapanyagait is."Én úgy gondolom, hogy jól sikerült. Az alapkoncepció már jó pár hónapja megszületett. A szőlőt, azt semmiképpen nem szerettem volna kihagyni, mivel mégis a Balaton mellett vagyunk, ahol mindenhol van szőlő. Mindenképpen szerettem volna párosítani hozzá valamilyen gyümölcsöt. Így kapott benne helyet a málna és a szeder. Emellett a mogyoró, a mandula is megjelenik benn. Jó sok kísérletezéssel sikerült, de én úgy gondolom, hogy sikerült. Remélem, hogy mások is így fogják gondolni."- mondta a süteményt elkészítő főcukrász Farkas Bernadett.
A bársonyfújással készült, balatoni ízeket idéző desszert szeptember 27-től már nyolc balatoni cukrászdában megkóstolható.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió