Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Elkezdődött a Vonyarci Boros Forgatag
2024. júl. 25. csütörtök | Vonyarcvashegy
Elkezdődött a Vonyarci Boros Forgatag
„Szépek a szőlők, zöldek a szőlők, jó termést várunk”- hangzott el szerda este Vonyarcvashegyena az öt napon át tartó 31. Boros Forgatag megnyitóján. A település legnagyobb fesztiválján a gasztronómiai élvezetek és a jó zalai borok mellett kulturális és szórakoztató programok várják a látogatókat.

Megtelt a rendezvénytér szerda este Vonyarcvashegyen, ahol a 31. Vonyarci Boros Forgatag vendégeit Pali Róbert polgármester köszöntötte a sokakat vonzó öt napos fesztivál nyitónapján. Gondolataiban kiemelte, hogy három évtizede a zalai borok népszerűsítésével indult a program, ma már sokkal összetettebb jelentőséggel bír. A borlovagok, borhölgyek hagyományápolása összefonódott Vonyarcvashegy céljaival. "Ahogy ezt, a borkultúrának a terjesztését, az ismereteknek a továbbadását ők teszik,alázattal és tisztelettel – ők is továbbadják a tudásukat- és méltán Vonyarcvashegy szemléletéhez tud igazodni. Ami azt jelenti, hogy Vonyarcvashegy szemlélete szerint a bennünk lévő tudást, szorgalmat, tehetséget, jóakaró szándékot szeretnénk előtérbe állítani, kiaknázni, legyen ez fizikai tudás vagy elméleti. Akát kapcsolati tőke vagy tapasztalati tőke."- mondta el Pali Róbert.

A fesztiválra hangoló bordal elhangzása után a  zalai borászok nevében Dr. Brazsil József  szólt a megjelentekhez. A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere  azt is hangsúlyozta, hogy a bor megnyitja a lelkeket a beszélgetésekhez, de segít meglátni  a kiválóságot a másik emberben, a nőkben pedig a szépet. Beszélt a szüreti időszak megkezdéséről és a  borászok  várakozásáról is.

"Mi mindig nagyon jó termésre számítunk, de érdekes dolog a szőlő, hiszen a bogyói, azok ha egy picivel nagyobbacskák, akkor rendkívül sokat változik már  a térfogata. A mag az benne van, a héja megvan és a must ami kevesebb, a bogyólé. S ebből következőleg, majd a préselésnél tudjuk meg, hogy mi volt ."- mondta Dr. Brazsil József.

Az ötnapos rendezvényen igazi magyaros ízek találhatóak a sütödéknél és borházak kínálják  a zalai borvidék finom nedűit. A programsorozatra évek óta nagyon sokan érkeznek az országból. Csóka Imre Győrből jött."A jó bor a száraz bornál kezdődik nálam. A rizlinget nagyon szeretem. Ennek a különböző évjáratai. A ’21-’22, azok jó évjáratok voltak. De szeretm kipróbálni – nekik van termelőként a – Budai Zöld, nagyon érdekes. Régi szőlőfajták. Az abból készült bor egy igazi kuriózum."-nyilatkozta Csóka Imre.

Nem csak a jó bort szeretők találják meg számításaikat a programon. A rendezvénysátor mögötti utcában a kézművesek is kínálják portékáikat. A  szórakozásra vágyók is válogathatnak a koncertek közül. Minden nap együttesek, énekesek előadása várja a fesztiválozókat. Az első nap sztárvendége Peter Sramek volt, aki fergeteges koncertet adott az üdülő településen.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.