Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A búcsú visszavezet a kegyelem állapotába
2024. júl. 15. hétfő | Keszthely
A búcsú visszavezet a kegyelem állapotába
Búcsúra várták a híveket a Kármelita Bazilikában. Július 16-a a Kármelhegyi Boldogasszony emléknapja, így azt ezt megelőző vasárnapon ünnepi szentmisét és körmenetet tartottak Keszthelyen. A búcsúra a környező településekről is érkeztek zarándokok, a liturgiát Németh László belgrádi érsek celebrálta.

A hagyományoknak megfelelően a templomból indult az ünnepi körmenet. A kereszt és a zászlók után a Kármelhegyi Boldogasszonyt vitték a vállukon a hívek. Bár Keszthelyen már nincsenek kármeliták, a Kis Szent Teréz Plébánia ma is megemlékezik működésükről. A rend 1376-tól üli meg védasszonyának ünnepét, pápai jóváhagyást V. Sixtustól kaptak 1587-ben. Keszthelyen 1930 óta tartják meg a búcsút július közepén, az ünnephez nagyon sokan csatlakoznak, és kérik a Szűzanya közbenjárását.     

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettem, és ez a tömeg, ami itt volt, boldoggá tett. Kibírtuk a meleget, kibírtuk a hőséget, ugyanis olyan történés volt a mai nap, ami ritkán van az ember életében. Az Úr Jézus Krisztus segítsen mindenkit, mindenkinek boldogságot kívánok, a legjobbat a legjobbakkal.” - mondta egy résztvevő, Kámán Éva.

A búcsú kiemelkedő esemény a hívők életében, hiszen ez egy olyan bűnbánati vallásgyakorlat, amely során a már föloldozást nyert bűnért járó büntetést engedi el az Isten. A katolikus tanítás szerint a bűnbánat visszavezet a kegyelem állapotába, viszont a bűn nyomai megmaradnak bennünk, ezért van szükség vezeklésre. A búcsú fogalma a 11-12. században jelent meg, amikor a tisztítótűz gondolata széles körben elterjedt.

„A nagy kánikula ellenére azt kell mondjam, hogy sokan vállalták az áldozatot, és különösképpen az érsek úr, hogy Belgrádból ideutazott. Nagyon jó volt látni a közösséget szépen énekelni, hiszen nem csak a mai nap, hanem ez már egy folyamat. Elkezdődött szerdán Böjte atyával, illetve az este egész éjfélig szentségimádás volt, valamint éjfélkor szentmise, és ez volt a koronája, a mai ünnepi nap.” - emelte ki Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A keszthelyi bazilikának két búcsúja is van, hiszen októberben, Kis Szent Teréz ünnepén, és júliusban, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén is várják a híveket. A szentmisét ezúttal a belgrádi érsek celebrálta. Németh László kiemelte, ez az ünnep nem csak égi édesanyánkról, hanem az anyai figyelmességről óvásról és szeretetről, és az Isten jóságáról is szól.

„Itt minden nagykaput kinyitnak, úgy mondanám, és teli erővel jön az isteni kegyelem. Mert valójában arról van szó, hogy egy különleges időpont, különleges helyen, ahová el kell jönni, tehát hozzátartozik, hogy plusz áldozatot kell hozni érte. Amikor Isten még irgalmasabban tekint ránk, hogyha lehetséges egyáltalán fokozni Istennél az irgalmat, tehát nagyobb lehetőséget ad, mert mindent fokozva nézünk mi emberek. Tehát az Isten úgy mondanám, hogy hozzánk alakul.” - tájékoztatott Németh László belgrádi érsek.

A Kármelita Bazilika ezúttal is megtelt hívekkel. Nem csak Keszthelyről és a környékről érkeztek zarándokok, olyanok is részt vettek a búcsún, akik a Balatonnál töltik a szabadságukat.           

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 17. péntek 17:56 | Keszthely
Nagy tömeg búcsúzott el az októberben elhunyt Bubla Zoltántól.
| 2023. okt. 9. hétfő 19:10 | Keszthely
Ősbemutatóval is ünnepelték a Szűzanyát.
| 2023. okt. 2. hétfő 16:19 | Keszthely
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
| 2023. szep. 19. kedd 15:12 | Vonyarcvashegy
A rendezvénytéren színes műsorral várták a helyieket és az érdeklődőket.
| 2023. júl. 17. hétfő 15:31 | Keszthely
Körmenetet is tartottak a templom legnagyobb ünnepén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:31
Hargita TV
07:00
Híradó
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.