Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / KultUp: színházi és művészeti élmények
2024. jún. 19. szerda | Keszthely
KultUp: színházi és művészeti élmények
Színházi és művészeti élményeket kínáltak a Vajda János Gimnázium tanulóinak. A Déryné Program részeként másodszor látogatott el Keszthelyre a KultUp. A témanapon a művészet erejével végeztek értékalapú fejlesztést a diákoknál. Előadások, improvizációs gyakorlatok is tarkították az eseményt.

Minden az improvizációról szólt ebben a teremben. Egy hétköznapi szituációt, a Piroska és a farkas meséjét, vagy a Rómeó és Júlia egy jelenetét is eljátszhatták a diákok. A KultUp színházi és művészeti élményeket kínált a középiskolásoknak.

„Nekem nagyon tetszett. Megpróbáltam kivenni a részem, amennyire csak tudtam. A többi csapat is nagyon jól szerepelt, mi másodikak lettünk a négy csapatból” - nyilatkozta Czibor Mátyás.   

Beszterce ostromába a diákokat is bevonták a művészek. A Mikszáth Kálmán regénye alapján készült színdarabbal egy független társulat, a Kelet-Nyugati Alkotóműhely készült. Az országos színházi roadshow keretében tematikus előadások és műhelymunka is volt. A Déryné Program alprogramjának célja, hogy a művészet erejével értékalapú fejlesztést vigyen végbe.

Barényi Dénes Mihály: „Számomra ez a KultUp egy nagyon jó élmény volt. Több kulturális programban is részt vehettem, ami azért tetszett ennyire, mert nagyon jó neveltetésben volt részem anyukám és papám által, ők is nagyon sok kulturális programra vittek el. Innen is üdvözlöm őket.”  

A Vajda János Gimnáziumban már másodjára valósult meg a program. Országosan ez volt 134. témanap. A KultUp a nemzeti alaptantervhez igazodik. Rövid előadások, könnyen mozgatható díszletek – ez jellemzi roadshowt. Az előadásokhoz drámapedagógiai feldolgozás is társul. A szervezők szerint a középiskolai évek alatt szerzett impulzusok meghatározzák a későbbi döntések, a személyes életvitel, a pályaválasztás és a társadalmi felelősségvállalás alakulását is. Határozott céljuk, hogy a diákokhoz közelebb hozzák a színházi kultúrát. 

Millei Mónika témanap koordinátor: „Az elmúlt 30 évben egyszerűen nem épült bele a diákok kultúrafogyasztási szokásaiba a színházlátogatás, úgyhogy mi ezen próbálunk változtatni. Társulatok is vannak jelen velünk. Itt van a Kelet-Nyugati Alkotóműhely, ők egy kis független társulat, de itt van a Győri Nemzeti Színház, akik kötelezők röviden előadásokat tartanak, emellett drámapedagógusokkal és zenészekkel dolgozunk.”

A szervezők visszajelzéseket kérnek és kapnak is: pozitívak a tapasztalatok.  A minőségi tartalomfogyasztás igényének közvetítésével nem csak művészetkedvelő közönséget alakítanak, az iskolai közösségekre is kedvezően hat a KultUp. A program pályaorientációs célt is szolgál: az ez iránt érdeklődő diákok mélyebb ismereteket szerezhetnek a színházi élet működéséről, lehetőségeiről, felsőoktatásba való jelentkezés feltételeiről. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. jún. 14. szerda 12:12 | Keszthely
A Déryné Társulat programjának missziója, hogy a középiskolásoknak művészeti élményt adjon.
| 2024. feb. 29. csütörtök 19:15 | Keszthely
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
| 2024. feb. 23. péntek 19:15 | Keszthely
“Régészeti felfedezések bibliai tájakon” címmel indult útjára egy új sorozat a Balaton Színházban.
| 2024. jan. 9. kedd 13:38 | Keszthely
Megújúlt színházterem és szabadtéri színpad várja a közönséget februártól.
| 2023. okt. 9. hétfő 17:39 | Keszthely
Az idősebb korosztálynak kínált számos rendezvényt a Balaton Színház a “Szépkorúak hetében”.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.