Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Zöld átállás valósul meg Keszthelyen
2024. máj. 29. szerda | Keszthely
Zöld átállás valósul meg Keszthelyen
Elkezdődött a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia megvalósítása Keszthelyen. A város mintegy 8 milliárd forintos európai uniós támogatási keretösszegből számos olyan projektet valósítanak meg, amely elősegíti a zöld átállást, illetve megfelel a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontoknak.

Az ökotudatosság és a környezetvédelem egyre sürgetőbbé válik napjainkban, nem csak egyéni, hanem települési szinten is. Fontos az éghajlatváltozás mérséklése, a vízi erőforrások védelme és a szennyezés megelőzése. Keszthelyen az elmúlt időszakban több száz fát ültettek, a jövőben pedig tervben van egy fakataszter létrehozása. Ezen kívül átfogóan felmérik a város energiafelhasználásának mértékét, és figyelmet fordítanak a városi intézmények digitális átállásának elősegítésére is.  

„Korábban is ennek jegyében terveztük a fejlesztéseket. A helyi építési szabályzat módosításával növeltük a zöldterületet, új kampányokat kezdtünk, amelyek valójában faültetéssel is járnak, tehát ténylegesen meg is valósítottuk. Csináljuk tovább a Fasorok Városa programot. Ezen kívül nagyon sok egyéb terület is van, erről is hallunk érdekességeket, hiszen a város egész működését át kell állítani olyan értelemben, hogy minél kevesebb szennyező anyagot bocsássunk ki.” - tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia az Európai Unió elvárásait figyelembe vevő dokumentum, mely a 2021-27-es programozási időszak forrásfelhasználásának feltétele. Ennek értelmében a különböző beruházások esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a klímatudatos gondolkodásra. A most elkészült dokumentum megfogalmazza azokat a szempontokat, amelyek teljesülése nélkül nem kaphat zöld utat egyetlen projekt sem.

„Az éghajlatváltozásra valamilyen formában reagálni kell akár települési, városi szinten is. Mindenféleképpen cél az, hogy a szén-dioxid kibocsátást csökkentsük. Minél inkább olyan beavatkozásokat tervezzenek, fejlesztéseket a városok is, amelyek mindenképpen hozzájárulnak ezen cél megvalósulásához. Tehát nagyon-nagyon kiemelt tekintettel kell lenni arra, hogy a fejlesztések, a projektek tervezése során nagyon sok zöld elemet, zöld beavatkozást is tervezzünk.” - emelte ki Rodekné Hederics Erika, a Keszthelyi Városfejlesztő Egyszemélyes Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia kapcsán kerekasztal beszélgetést tartottak, amelyen bemutatták a szempontrendszert. Az eseményen több olyan szervezet képviselője vett részt, amelyek számára kiemelten fontos a környezetvédelem.                 

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 24. péntek 19:15 | Keszthely
Az önkormányzat elindította az új közbeszerzési eljárást.
| 2024. ápr. 12. péntek 19:15 | Keszthely
Április 15-ig tart a zöld konzultáció.
| 2023. máj. 31. szerda 19:45 | Gyenesdiás
Fecskefészkek kihelyezéséről, szelektív hulladékgyűjtésről és ökofalról is tárgyaltak.
| 2023. ápr. 11. kedd 17:21 | Gyenesdiás
30 platánt ültettek el a Gyenesi Lidóstrandnál.
| 2022. nov. 17. csütörtök 18:02 | Keszthely
70 csemetét ültetnek el november végéig.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:15
Keszthelyi Szemmel
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.