Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az agroturisztikát helyezik a középpontba a Georgikonon
2024. máj. 27. hétfő | Keszthely
Az agroturisztikát helyezik a középpontba a Georgikonon
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán. A beruházások nem csak az infrastruktúrát, hanem a szakokat is érintik. Ezt Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora jelentette be Keszthelyen. Emellett az intézmény megállapodást írt alá Keszthely önkormányzatával.

A Balaton-parti települések és ezen belül Keszthely gazdaságának legfőbb motorja a turizmus. Ugyanakkor Zala vármegye élen jár az agráriumban is. Ezt a kettőt kapcsolja össze a MATE Georgikon Campusa a jövőben. Nem csak elindul az agroturizmus képzés, hanem az országban elsőként itt hozzák létre az agroturisztikai tanszéket.

„Erősítjük az agroturizmus irányt. Ennek szervezeti megjelenítéseként is a következő időszakban megalapítjuk Magyarország első agroturizmus tanszékét itt a keszthelyi campuson. 10 kilométeren belül ehhez minden szakmai háttér, gyakorlati szakmai háttér rendelkezésre áll.” - tájékoztatott Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

A Georgikonon fejlesztik az infrastruktúrát is, 2025 végéig mintegy 1,5 milliárd forint étékben valósulnak meg beruházások. Tervben van a D és az E épület, illetve a kollégium felújítása. Emellett egy pályázatnak köszönhetően több száz millió forintot költenek a tangazdaság korszerűsítésére.

„Nagyon nagy öröm az, és nagyon jó hír, hogy az elmúlt években az egyetem vezetésével, helyben is a vezetésével, illetve rektor úrral és a munkatársaival is egy nagyon jó munkakapcsolat alakult ki, aminek eredményeként most már elmondhatjuk, hogy hétről hétre újabb és újabb eredményeket és fejlesztéseket tudunk bejelenteni.” - emelte ki Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, a tavalyi rekordév után, idén is nagyon sokan jelentkeztek a MATE-ra. A Georgikont 858 hallgató választotta, ez az elmúlt 20 év egyik legjobb adata. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt, az elmúlt években sikerült megújítani a felsőoktatást, amelyet nemzetközi szinten is elismernek.

„A tradíciókra alapozunk, versenyképesek vagyunk, emeljük a magyar felsőoktatás minőségét. Már 12 egyetemünk van a világ legjobb 5%-ban, többek között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amelynek keszthelyi campusán tovább folynak a fejlesztések.” - tájékoztatott Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős államtitkár.

A Georgikon szerves része Keszthely életének. Erről a város polgármestere beszélt. Manninger Jenő kifejtette, a település értékét növeli, ha minél több olyan munkalehetőséget kínál, amely felsőfokú végzettséget igényel. Hozzátette, a fejlesztésekből is látszik, hogy a Georgikonnak van jövője.

„A városnak stratégiai kérdés a felsőoktatás, mindig is az volt, ez a múltja tulajdonképpen Keszthelynek, de ez a jövője is. Azt hiszem itt lehet a legjobban azt biztosítani, hogy tényleg magas képzettséget igénylő munkahelyek legyenek, a fiatalok is jobban itt tudjanak maradni.” - mondta Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Georgikonon az osztatlan agrármérnök és a turizmus-vendéglátás szak is újraindul. Emellett középfokú mezőgazdasági technikus képzés lesz a Közgazdasági Technikum közreműködésével.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
130-an végeztek az idei évben, többen közülük a campuson folytatják a tanulmányaikat.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
Együttműködést kötött a MATE Georgikon Campus és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum.
| 2024. máj. 17. péntek 19:15 | Keszthely
A két napos programon plenáris ülések, sport- és kulturális programok, termelői vásár várja az érdeklődőket.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően a Festetics-kastély parkjában búcsúztak a georgikonosok az egyetemtől.
| 2024. ápr. 19. péntek 19:15 | Keszthely
A versengés célja, hogy megválasszák az idei év méltóságait.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.