Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tudományos diákkonferencia Keszthelyen
2024. ápr. 12. péntek | Keszthely
Tudományos diákkonferencia Keszthelyen
A zalaegerszegi Ady-iskola Izsák Imre Alapítványának immár hagyományos tudományos diákkonferenciáját Keszthelyen rendezték meg pénteken délután. A Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Közgazdasági Technikumában rendezett programot a TIT Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium Alapítványa és Keszthely Város Önkormányzata is támogatta.

A tudományos konferencia témája változó. Hol a történelem, hol pedig természettudományok felől érdeklődőknek biztosít lehetőséget. Az idei évben a történelem témában jeleskedtek a fiatalok. -hangzott el a megnyitón. "Nagy hagyományai vannak ennek a konferenciának. Iskolánk 2019-től ad helyet ennek az eseménynek azzal a céllal, hogy mi is megmutathassuk, hogy milyen tehetséges diákjaink vannak."- adott tájékoztatót Páhi Sándorné Szalai Éva a rendező iskola igazgatója.

A középiskolai történelmi konferenciát a harminc éve működő Izsák Imre matematikus, csillagász nevét viselő alapítvány hetedik alkalommal szervezte meg,hogy a tudomány iránt érdeklődő tanulókat felkarolja."Valóban itt olyan fiatalok vesznek részt, akik kiemelkednek a társaik közül. Jobban érdeklődnek a tudományok, a természettudományok, a történelem tudományok iránt és az előadásokon is tükröződik ez, hogy olyan témákat választottak, amik egyrészt a magyar történelem csomópontjaihoz illeszkedik ill.ami helyben is elérhető"- mondta Dr. Káli Csaba, a  Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának igazgatója.

A konferencia résztvevőit Keszthely város nevében Csótár András köszöntötte. Az Emberi Erőforrások Bizottságának  Elnöke kiemelte, hogy a tudomány népszerűsítése, a tudományos gondolkodáshoz való jutás elősegítése valamint a tehetséggondozás fontos feladata., ezért is támogatja a bizottság az Izsák Imre Alapítványt."Teszi ezt azért, mert ez az alapítvány középiskolás diákoknak a tudományos területeken való kutatását próbálja előmozdítani,segíteni ill. rendez, szervez olyan összejöveteleket mint ez a mostani diákkonferencia. Magam nagyon örülök annak, hogy a zalaegerszegi alapítvány Keszthelyen is rendszeresen biztosít helyszínt és lehetőséget arra, hogy Zala megye érdeklődő és tudományos munkában aktív diákjai megmutathassák magukat."- nyilatkozta Csótár András.

A középiskolák legeredményesebb kutató diákjai különböző történelmi témákat dolgoztak fel. A résztvevők hallhattak előadást  nagykanizsai holocaust áldozatokról,  Rudolf főhercegről és Bethlen Gáborról, de  az Aranybulla is felkeltette a tanulók érdeklődését. Nett Vivien, a XIX. századi Keszthelyi és Hévízi fürdőéletet mutatta be."Az elejétől kezdve a térség kialakulása, egészen a triász kortól végigvettem,Egészen, hogy hogyan alakultak. Hogy a rómaiak hogyan jelentek meg. Az ő fürdőkultúrájuk. Aztán a 18.században milyen rendeletek voltak. Segítették vagy ellene voltak. Leginkább  a reformkor ill. a dualizmus segítette a fürdőélet kialakulását."- mondta Nett Vivien a Vajda János Gimnázium tanulója.

A fiatal kutatók munkáját levéltárak, múzeumok segítették. A diákkonferencián hat középiskola vett részt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.