Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egyre több a kerékpáros
2024. ápr. 10. szerda |
Egyre több a kerékpáros
Egyre többen kerékpároznak, a nyárias időjárás miatt sokan vették elő a bicikliket az elmúlt hetekben. A kétkerekes kirándulás népszerűsége hazai és nemzetközi szinten is fejlődik. A bringásoknak azonban fontos tudni a közlekedési szabályokat, hiszen egy esetleges balesetnél ők a védtelenebbek egy gépjárművel szemben.

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok. A jó idő miatt a szokásosnál hamarabb vették elő a kerékpárokat a helyiek és a turisták egyaránt. A térségben több helyen is felújították a kerékpárutakat, melyeket szívesen használnak a kétkeréken közlekedők. Tapasztalható itt is, hogy egyre többen kapnak rá az egészséges és környezetbarát hobbira. Egy 2023-as felmérés szerint a lakosság 56 százalékénak van biciklije, a tulajdonosok harmada pedig rendszeresen használja is ezeket. A kerékpárosok aránya a koronavírus-járvány után nőtt meg ugrásszerűen, és a pandémia lecsengésével is magas maradt a számuk. 

Egyre népszerűbb a kerékpározás Magyarországon is. Ez többek között annak is köszönhető, hogy sok olyan út található hazánkban, amely biciklizésre alkalmas, Kikapcsolódásra és turisztikai szempontból egyaránt használják a kétkerekűeket. Egy felmérés például azt mutatja, hogy egyre többen kerülik meg a Balatont évről évre, valamint, hogy nőtt a szálláshelyeken az egy éjszakára való szállásfoglalások száma. És ezekre a helyekre pedig egyre többen két keréken érkeznek.

Népszerű helyszín a Balaton-part is. Egyénileg, párosban, csapatosan egyaránt látni bicikliseket. Sportolók és kirándulók is szívesen tekernek erre. A kerékpárosoknak is tudniuk kell a KRESZ-t, ennek megfelelően kell közlekedniük. Még mindig fel kell hívni a figyelmet, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél le kell szállni a járművekről és át kell azokat tolni. 

„A járdán nem kerékpározunk, mert a járda az a gyalogosok közlekedésére szolgál. Továbbá felhívnám a figyelmet arra, hogy a kerékpárosok a kötelező felszereléseket, elsősorban a világító berendezéseket használják. Este és korlátozott látási viszonyok között kötelező előre a fehér fény, hátra pedig a piros fényt adó világítás. Illetve lakott területen kívül este és korlátozott látási viszonyok között a sárga láthatósági mellény kötelező.” - hívta fel a figyelmet Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén többször fordul elő olyan baleset, hogy nem tartják be a követési távolságot a biciklisek a kerékpárúton. Az egyenruhások ajánlják, hogy olyan közelségben haladjanak a bringások egy másik jármű mögött, hogy egy hirtelen fékezés esetén is meg tudjanak állni. A rendőrség a gépjárművezetők figyelmét is felhívja a nagyobb kerékpáros jelenlétre. Ők ugyanis egy esetleges baleset során sokkal sérülékenyebbek. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. szep. 24. kedd 19:15 | Keszthely
Megtartották Keszthelyen a 2. biciklis családi pumpanapot
| 2024. szep. 4. szerda 19:15 | Balatonszentgyörgy
Harmadik alkalommal szervezték meg a Kis Betyár Futást Balatonszentgyörgyön, az iskola és az óvoda javára.
| 2024. aug. 22. csütörtök 19:15 | Keszthely
Idén is látássérült tandemesek tekerték körbe a Balatont.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Zalakaros
A kis forgalmú zalai utakon zajló megmérettetésen dombos szakaszok nehezítették a versenyt.
| 2024. jún. 11. kedd 19:15 | Keszthely
Tizedik alkalommal adott otthont a város a Keszthely Triathlonnak.
19:23
Savaria Filmfesztivál
19:31
Egy csipetnyi szó
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
22:23
Savaria Filmfesztivál
22:31
Egy csipetnyi szó
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.