Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A hely megvan, már csak forrás kell a harangtoronyhoz
2018. aug. 24. péntek | Keszthely
A hely megvan, már csak forrás kell a harangtoronyhoz
Újabb egyeztetések és tárgyalások kezdődnek, hogy állandó helyet kapjon a kézfogás harangja. A 2002-ben készült harangot az azóta szentté avatott II. János Pál pápa áldotta meg. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára abban bízik, hogy a négy érintetett település és alakosság adományaiból a Kertvárosban megépülhet egy harangtorony, mely akár zarándokhellyé is válhatna a jövőben.

A kézfogás harangjának készítését Vértesaljai András, akkori keszthelyi önkormányzati képviselő kezdeményezte.2002 februárjában Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás településvezetőivel és a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség plébánosával alapítványt hoztak létre. Céljuk volt egy olyan harang elkészítése és felállítása, amely összefogja a térség településeit, az ott élő embereket, az együttgondolkodás és a térség felemelkedése érdekében.

E nagy cél ünnepélyes megerősítésére a Rómában szolgáló Vértesaljai László, jezsuita atya közbenjárásával 2002. március 27-én, Nagyszerdán II. János Pál pápa megáldotta a harangot. Ismeretünk szerint ez az egyetlen harang a világon, aki ilyen áldásban részesült.Az áldozatos erőfeszítések ellenére sem sikerült végleges elhelyezést találni a harangnak. Volt Őrbottyánban, Keszthelyen, Sopronban, Győrben, Hévízen, Veszprémben, a Balaton közepén és Budapesten is. 2011-ben döntöttek az ideiglenes gyenesdiási elhelyezéséről. A Gombos Miklós műhelyében készült 325 kilogrammos harang jelenleg a diási Havas Boldogasszony kápolna tornyában lakik.

„Ez egy 10 méter széles és 5,5 méter mély dísztribün és ezen helyezkedne el egy 10-15 méter magas, vagy faszerkezetből, vagy kőből lévő torony” - a harang készítésének ötletgazdája mutatja, hogy hol kaphatná végső helyét a kézfogás harang. Vértesaljai András régóta fáradozik, hogy a kertvárosban tudják elhelyezni a harangot. Ennek másolatát mutatta meg a Mély út mentén álló kőszínpadnál a Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára. Úgy véli, hogy a harangnak itt a helye, ezt egy pápai kitüntetéssel is alátámasztja, melyet ő kapott 2002 júniusában, a vatikáni miniszter aláírásával.Vértesaljai András elmondta, hogy hétfőn egyeztet Keszthely polgármesterével, aki egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke. Úgy véli, hogy a települések költségvetési tárgyalásai előtt már kiderül, hogy mennyi pénz szükséges a megvalósításhoz.  

„A négy település: Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj, Gyenesdiás költségvetésébe szeretnénk beépíteni, addig pontos adatot tudunk, hogy mennyibe kerül a harangtorony, mennyibe kerül az egész rendbetétele és természetesen jön a lakosság. Sőt, a testvérem Rómában, aki segített a szerzetes, bízom benne, hogy Róma ajándéka is lesz ebben a támogatásban” - nyilatkozta az alapítvány titkára.    

Vértesaljai András hozzátette: a települések támogatása mellett bízik a hívek és a lakosság adományaiban. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára abban reménykedik, hogy ha ide kerül a harang, akkor egy zarándokhellyé válhatna a terület, hiszen a harangot megáldó II. János Pál pápát azóta szentté avatták.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. már. 29. kedd 14:35 | Keszthely
Az eredetivel tökéletesen megegyező másolat a hévízi körforgalomban kap majd helyet.
| 2020. máj. 20. szerda 16:40 | Keszthely
A keszthelyi Vértesaljai Andrást személyes emlékek is fűzik a Szentatyához, így sokat jelent a jubileum.
| 2014. ápr. 29. kedd 06:22 | Gyenesdiás
II. János Pál pápa szentté avatásának napján az általa megáldott haranggal hirdették az összetartozást.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
hagyományos anyák napi hangversenyt tartottak a Fő téri templomban, egy beteg kislány javára gyűjtöttek.
| 2023. dec. 5. kedd 19:04 | Zalavár
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.