Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Akár életet is menthet a gondosóra
2024. feb. 28. szerda | Keszthely
Akár életet is menthet a gondosóra
Újabb regisztráció érkezett a Gondosóra programba Keszthelyen. Az idős asszonynak ezúttal Manninger Jenő polgármester és Vozár Péterné alpolgármester segítettek kitölteni az adatlapot. A gondosóra olyan jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással segítséget tudjanak kérni. Keszthelyen eddig már több, mint 1500-an regisztráltak.

A szolgáltatást minden 65 éven felüli állampolgár veheti igénybe, a gondosóra igénylése és használata teljesen ingyenes. A projektet a magyar kormány indította útjára azzal a céllal, hogy az egyedül élő idős emberek biztonságérzetét növelje. A program 24 órás diszpécser szolgálat és az óra tulajdonosa által megadott kontaktszemély bevonásával működik.

Keszthelyen is egyre többen igénylik ezt a digitális eszközt, amelyet nem csak óraként, hanem akár nyakba akasztva is lehet hordani. A regisztráció menete rendkívül egyszerű, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Az űrlapot online is ki lehet tölteni.

„A célja a legfontosabb, az, hogy segítséget nyújthat embereknek. tehát ha valakivel bármilyen olyan baj történik – például megcsúszik a fürdőszobában, vagy bármi olyan, ami idős emberekkel azért viszonylag gyakran előfordul, nincs a közelben segítség, akkor is egy diszpécser központot egy gombnyomással meg lehet hívni, be fog jelentkezni. Sok ilyen példát hallottunk már, meg fogja kérdezni, hogy kell-e segítség, és intézkedik hogyha kell. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó és nagyon hasznos program.” - tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A regisztráció során a személyes adatok mellett annak a kontaktszemélynek – családtagnak, barátnak, ismerősnek – az elérhetőségeit kell megadni, akit baj esetén értesíthetnek. Fontos tudni, hogy a gondosóra hirtelen helyváltoztatás esetén automatikusan jelez, tehát ha az idős ember elesik, elveszti az eszméletét, akkor is befut az értesítés a központba. Az óra használata rendkívül egyszerű, mindössze arra kell figyelni, hogy rendszeresen fel legyen töltve.

„Nagyon fontosak az idősek, és ezért örömmel csatlakoztunk a Gondosóra programhoz, szívesen ajánljuk a környezetünkben élő időseknek. Saját személyes tapasztalatom is van róla, hogy mennyire hasznos ez, hiszen bárkivel előfordulhat, még akár fiatalabb korban is egy hirtelen rosszullét, és mindenképpen fontos, hogy ez a jelzőkészülék ott legyen kéznél. Érdekli az embereket, és tulajdonképpen azért is fordulunk a nyilvánossághoz, hogy minél többen kérjenek ilyen gondosórát. Vigyázunk az idősekre.” - tette hozzá Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A gondosórát regisztrációt követően a postás viszi házhoz az időseknek. Egy ellenőrző teszthívás után már használható a készülék. Fontos tudni, hogy a diszpécser központban olyan szakemberek dolgoznak, akik saját hatáskörben is tudnak segíteni, illetve el tudják dönteni, hogy indokolt-e a kontaktszemély vagy esetleg az orvos vagy mentőszolgálat értesítése.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 9. csütörtök 19:15 | Keszthely
Országos rendezvénysorozat keretében kaphattak választ a kérdéseikre a gondosóra iránt érdeklődők.
| 2021. ápr. 2. péntek 19:02 | Keszthely
A kismamáknak is regisztrálni kell.
| 2018. júl. 31. kedd 16:31 | Keszthely
Ingyenesen lehet regisztrálni a kerékpárokat az országos adatbázisba.
| 2016. júl. 15. péntek 14:09 | Keszthely
A lopott kerékpárok azonosításában nyújt segítséget a Keszthelyen első ízben rendezett Bikesafe program.
| 2024. feb. 9. péntek 19:15 | Keszthely
Az ESZI Idősek Otthonának lakói jelmezes felvonulással, tánccal és fánkkal ünnepeltek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.