Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nyáresti blockflötemuzsika
2018. júl. 24. kedd | Keszthely
Nyáresti blockflötemuzsika
A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika búcsújának előestéjén koncertezett a Virtuózok zenei tehetségkutató több fellépője. A Nyáresti blockflötemuzsika elnevezésű programon keszthelyi zenészt is hallhatott a közönség. Az előadás fő célja az volt, hogy a hazánkban háttérbe szorított furulyazenét népszerűsítsék.

A padsorok mentén bevonulva hozták el furulyamuzsikájukat a zenészek. A Karmelita Bazilikában elsősorban barokk művek csendültek fel: Vivaldi, a korszak legnagyobb mestere mellett Orlando Gibbons és Ignazio Sieber darabjai is elhangzottak. A fellépő fiatalok mind részt vettek a Virtuózok című zenei tehetségkutatóban. Kovács Bálint a legjobb nyolc közé is bejutott. A fiatalember a Bécsi Zeneakadémia után szeptembertől a salzburgi Mozarteumban folytatja tanulmányait. Azt mondja, a barokk kor változatos műveiből készültek a koncertre, melyhez kiváló helyszín a bazilika.

„A barokk korban igazából kétféle zenét játszottak: a templomi zenét és a polgári zenét. Azt gondolom, hogy a templomi zene mindig a barokk zene krémjét jelentette és ezért nagyon nagy boldogság számunkra, hogy egy ilyen zengő akusztikájú templomban reprezentálhattuk a műveket” - mondta az ifjú muzsikus. 

A fiatalokat a szombathelyi zenei tanulmányaik kötik össze. Körmenden már koncerteztek ebben a felállásban. Most pedig a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika búcsújának előestéjén léphettek fel. Pas Dominika nagy örömmel zenélt szülővárosában: „Keszthelyen még ilyen saját koncertem sose volt, meg amúgy sem volt saját koncertem, csak Hévízen. Általában együttesben szoktam itt inkább fellépni. Tényleg az egy külön izgalom, hogy mennyi ismerős fog majd itt látni.”

A zenészek vezetője Rács Andrea, a furulya és az oboa hangszerek elismert muzsikusa. A Savaria Szimfonikus Zenekar tagja több énekkel is szórakoztatta a közönséget. Elmondta, hogy ugyanakkor a koncert fontos küldetése a szerinte máig diszkriminált furulya népszerűsítése.

„Ez a hangszer egy csodahangszer. Nyolc kis lyuk van és abból csodát lehet kihozni. Nem tudom, hogy miért ilyen diszkriminált Magyarországon, nyugaton ennek már évszázados kultúrája van, kicsit le vagyunk maradva, de próbáljuk behozni. Vannak furulyaművészek Magyarországon, akik tesznek ezért, meg vannak ügyes fiatal furulyások, akik tesznek azért, hogy egyre népszerűbb legyen ez a hangszer” - nyilatkozta Rács Andrea. 

A koncertre ingyen várták a zenekedvelőket. A befolyt adományokkal a fiatal előadóművészek zenei tanulmányait kívánják támogatni a szervezők. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
A város és egyben a térség legnagyobb szabású fesztiváljára több ezer vendéget várnak.
| 2024. júl. 3. szerda 19:15 | Keszthely
Zenei aláfestéssel bővül a nyár végéig a Keszthely történelmi belvárosa
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Keszthely
Több helyszínen lesznek a programok.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Kozma Orsi és a Compact Disco szórakoztatta a közönséget, de gyerekprogramok is voltak a hétvégén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:15
Keszthelyi Szemmel
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.