Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A nyúltartás felelősséggel jár
2018. már. 30. péntek | Keszthely
A nyúltartás felelősséggel jár
Húsvétkor sok gyerek kér nyulat ajándékba, a házi kedvencek tartása azonban nagy felelősség. Az állatvédő szervezetek évek óta hirdetnek ilyenkor nyuszistopot, és kérik a szülőket, hogy szórakozásból ne vásároljanak tapsifülest. Keszthely környékén is nagyon sok olyan rendezvény van ilyenkor, ahol a gyerekek találkozhatnak és játszhatnak is a nyuszikkal.

A keszthelyi Barracuda Díszállatkereskedésben több holland törpenyúl is várja új gazdáját. A boltban egész évben lehet nyuszit vásárolni, húsvét környékén azonban megnő a kereslet a házi kedvenc iránt. A kisnyulak akár 10-12 évig is élhetnek, ez idő alatt végig megfelelő gondoskodásra van szükségük. Ha valaki törpenyulat vásárol, több dologra is oda kell figyelni.

„Ne etessük a nyuszit. Tehát ha hazaviszi a gyerek húsvétkor, ne adjon neki hirtelen a kedvenc csemegéjéből rengeteget. Azt egye – kérdezze meg, ahonnan veszik – azt egye, amit eddig evett. Kis csemege, tényleg minimális jutalomfalatként. Mindig kis nyulakat visznek haza a vásárlók általában, fiatalok, nagyon érzékeny az emésztőrendszerük. tehát ilyenkor erre fokozottan oda kell figyelni.” - tájékoztatott Micheller Szilárd, a Barracuda Díszállatkereskedés tulajdonosa.

Fontos az is, hogy mindig legyen friss széna a nyúl előtt, illetve mindig csak felügyelet mellett legyen szabadon. Az állattartás mindig nagy felelősséggel jár, így arra is oda kell figyelni, hogy a gyerek életkorának megfelelő házi kedvencet válasszanak a szülők.

Egy törpenyúlnak a havi fenntartási költsége 3-5000 forint. A nyúltartás a többi házi kedvenchez hasonlóan felelősséggel jár, mégis a húsvéti ünnepek elmúltával sok nyuszi válik feleslegessé.

„Azt tapasztaltuk, hogy gyakorlatilag a könnyű alternatíva az, ami sok embernek egyáltalán az eszébe juttatja, hogy ilyenkor néhány napra nyuszit szerezzen be. Mi megkérdeztük azokat, akik leadták hozzánk a nyuszijaikat, hogy mégis miért vásárolták, miért tettek így. Ők maguk vallották be, hogy mivel pontosan tudták, hogy lesz hova leadni őket húsvét után, így úgy gondolták, hogy megfelelő szórakozás lehet ez a kisebb-nagyobb gyerekeknek.” - emelte ki Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője.

Országszerte nagyon sok szervezet kéri arra a szülőket, hogy ne vásároljanak nyuszit, ha nem tudják évekig gondját viselni. Keszthelyen és a környéken is nagyon sok olyan program van, ahol a kicsik simogathatnak nyulakat, játszhatnak velük. Az állatvédők fokozottan felhívják a figyelmet arra: a kiskedvencek tartása felelősséggel jár. Aki ezt nem tudja vagy nem szeretné vállalni, az tájékozódjon a környéken fellelhető állatsimogatókról.

Regman Karola - Keszthelyi TV                  

| 2021. dec. 9. csütörtök 19:05 | Keszthely
Sok a kidobott, gazdátlan kutya a telepeken, menhelyeken.
| 2024. júl. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely
Vigyázzunk a kiskedvenceinkre is a hőségben!
| 2022. ápr. 28. csütörtök 17:08 | Keszthely
Elfogyott az Állatvédelmi Járőrszolgálat Zala Megyei Egyesületének pénze
| 2021. okt. 6. szerda 16:17 | Zala megye
Az állattartás szabályaira hívja fel a figyelmet a rendőrség az állatok világnapja alkalmából.
| 2021. feb. 19. péntek 19:07 | Keszthely
A lakosságot állatvédelmet érintő kérdésben párbeszédre hívta a kormány.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.