Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Különleges keszthelyi trófeák a FeHoVán
2018. feb. 27. kedd | Keszthely
Különleges keszthelyi trófeák a FeHoVán
Idén is képviseltette magát a keszthelyi Vadászati Múzeum a FeHoVán február 15. és 18. között. Európa harmadik legnagyobb ilyen jellegű szakkiállításán kiemelt helyen mutathatta be a Helikon Kastélymúzeum kiállítóhelye az egyedülálló Windisch-Grätz gyűjteményt. Javarészt olyan afrikai trófeákat tártak a közönség elé, mely hazai és európai viszonylatban is kuriózumnak számít.

A FeHoVa kiállítás központi részén láthatta a közönség a Vadászati Múzeum standját. A négy nap alatt 60 ezer látogatót regisztráltak, akik mind szembesülhettek a Keszthelyről érkezett trófeákkal. Windisch-Grätz Ferenc József gyűjteményéből válogattak a rendezők. A híres vadász Magyarországnak adományozta a közel 300 trófeából álló gyűjteményét. Ebből 50 darabot mutattak be a szakkiállításon; orrszarvútülköket, elefántagyarakat, kafferbivaly trófeákat és más igazi ritkaságokat is tartalmaz az egyedülálló keszthelyi gyűjtemény.

Tóth Csaba, múzeumigazgató: „Már akkor világhírű volt, amikor 1969-ben Magyarországnak ajándékozta a herceg. Ebben Nagy Endrének – Bandi bácsinak – elég komoly szerepe volt. Ők nagyon jól ismerték egymást és már akkor ők egyetértettek abban, hogy Afrika nem lesz biztonságos hely egy ilyen gyűjteménynek a hosszú távú megőrzésében. És volt még egy nagyon érdekes kitétele a hercegnek; a végrendeletében az szerepelt, hogy valamennyi trófeáját méltó helyen és egy helyen kell kiállítani.”

A Vadászati Múzeum igazgatója a szakkiállítás értékelése kapcsán elmondta, a rendezők szándéka az volt, hogy a jubileumi FeHoVa a régi nagy vadászok előtt tisztelegjen. Ezért kérték fel a keszthelyi múzeumot ennek a gyűjteménynek a bemutatására. Tóth Csaba hangsúlyozta, hogy minden alkalmat megragadnak arra, hogy ismertessék az emberekkel, a mára már védett státuszt élvező és vadászható fajokat. 

„Egy vadászati múzeumban – akár itt Keszthelyen, akár ezen a négy napos szakmai napon – megkeresnek bennünket, mindig igyekszünk elmondani, hogy nekünk a feladatunk a sokat emlegetett biodiverzitás, a biológiai sokféleség bemutatása. Ismerjék meg a vadászható és a védett vadfajokat és ismerjék meg azt és fogadják el azt, hogy a vadászat és a természetvédelemnek a közös feladata, hogy ezeket az élőhelyeket, ezeket a fajokat kézben tartsa, megtartsa és védje” - nyilatkozta Tóth Csaba. 

A FeHoVa kiállításon vadászók és nem vadászók is felkeresték a keszthelyi standot is. Tóth Csaba úgy véli, hogy sikeresen zárták ezt a négy napot. Az egyedülálló Windisch-Grätz gyűjteményt bárki megtekintheti a keszthelyi Vadászati Múzeum állandó kiállításában.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2019. feb. 14. csütörtök 11:30 | Keszthely
A ritka őserdei antilopfélék preparátumait még Keszthelyen sem láthatta a közönség.
| 2021. okt. 19. kedd 17:30 | Keszthely
A Fő tértől a Vadászati Múzeumig kijelölt egy kilométeres távot vasárnap teljesítették a résztvevők.
| 2021. okt. 8. péntek 14:42 | Keszthely
A Festetics Trófeaszemlén kiállítást nyitnak, vadászokat avatnak és a Conklin-díjat is átadják.
| 2021. feb. 1. hétfő 13:00 | Keszthely
Elkészült az épület bővítése, hamarosan az új, különleges diorámák rendezése is befejeződik.
| 2020. aug. 25. kedd 14:16 | Keszthely
A Gemenci Alkotótelep művészei mutatkoznak be a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.