Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Lehet újat mondani Nándorfehérvárról
2017. nov. 15. szerda | Keszthely
Lehet újat mondani Nándorfehérvárról
A nándorfehérvári csata történetét és előzményeit mutatja be Cseh Valentin könyve. A zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum munkatársa Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban is bemutatta könyvét. A szakmának és a téma iránt érdeklőknek is ajánlott írás kapcsán elhangzott: Cseh Valentin bebizonyította, hogy Nándorfehérvárról lehet újat írni.

Egy diadal, ami megmutatta, hogy a legyőzhetetlennek hitt Oszmán Birodalom sem verhetetlen – erről szól Cseh Valentin könyve. A nándorfehérvári csatát és annak előzményeit egy gazdagon illusztrált, tudományos szakmunkában ismerheti meg az olvasó. A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum történésze már tanulmányai során érdeklődött a középkori magyar hadtörténet iránt. Különösen a nyertes csaták keltették fel az érdeklődését.

„A magyar történetírás, meg úgy általában a magyar emlékezetpolitika, meg összességébe a nemzetünk szereti sajnáltatni magát és a vereségeinkkel nagyon sokat szeret foglalkozni. Muhi, Mohács, Trianon – ez a hármas ez mindig megtalálható minden időszakban, viszont arról kényelmesen megfeledkezünk, hogy Magyarországnak elég komoly katonai és politikai sikerei is voltak a korábbi évszázadokban és ezekről az eseményekről érdemes megemlékezni, nem csak a vereségeinkről” - mondta el a szerző. 

Érdekesség, hogy Cseh Valentin 2005-ben a Helikon Kastélymúzeum muzeológusaként kezdte el a könyv első kiadásának megírását. Munkájához a kastély gazdag könyvtára tartalmas hátteret biztosított. A most bemutatott második kiadást Négyesi Lajos, hadtörténész méltatta. A Honvédelmi Minisztérium munkatársa elmondta, sok munka született már Nándorfehérvárról, de Cseh Valentin bebizonyította, hogy lehet újat írni erről a dicső csatáról.

„Valentinnak a kötete az egy nagyon korrekt feldolgozása ennek az eseménynek. Egyáltalán Nándorfehérvár történetének a bemutatása rendkívül jól szerepel benne, nagyon hitelesen. Aztán a kor harcászati eljárásainak a bemutatása és maga a nándorfehérvári diadalnak a leírása, ugye az ostrom, a folyózár áttörése, aztán utána az utolsó napi nagy ellentámadás” - mondta el a hadtörténész. 

Négyesi Lajos a könyvet a téma iránt érdeklődőknek, a szakmának és a diadalokról szívesen olvasó fiataloknak is ajánlja.Keszthelyen és a korábbi, Honvédelmi Minisztériumban tartott bemutatón is javasolta, hogy az ilyen jellegű, világra szóló diadalokat tartalmazó munkákat le kell fordítani és meg kell vele jelenni külföldön.A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kötet második kiadása a könyvesboltokban érhető el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2020. júl. 7. kedd 19:04 | Keszthely
A Keresztény értelmiségiek Szövetsége tagja szervezésében emlékeztek a Pozsonyi csatára.
| 2019. júl. 3. szerda 19:07 | Keszthely
A Pozsonyi csatára emlékeztek Keszthelyen.
| 2018. júl. 4. szerda 12:09 | Keszthely
A Pozsonyi csata 1111.évfordulóján emlékeztek Keszthelyen.
| 2015. szep. 4. péntek 13:05 | Keszthely
Az 1944-45. év eseményeit idézték fel a Balatoni csata konferencián.
| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.