Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Türelemüvegben Krisztus szenvedése
2017. szep. 25. hétfő | Keszthely
Türelemüvegben Krisztus szenvedése
Különleges türelemüvegeket mutattak be a Történelmi Panoptikum szakrális hétvégéjén. A belvárosi kiállítóhely egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. A türelemüvegekben bányászati, vagy szakrális motívumokat örökítettek meg hazánkban a XVIII. századtól. A nehéz és aprólékos munkát vallási fogadalomból, börtönből való szabadulásért, vagy csak az ügyesség bizonyításaként is végezték.

Az üveg mögé leggyakrabban a megfeszített Krisztus szenvedését örökítették meg, ezen belül hangsúlyosan ábrázolták a kínzatás eszközeit. E fő típus mellett a vallási élet közösségi színtereit, például. templombelsőt vagy oltárt mutató jeleneteket készítettek.

„Egy szentélyt, egy apszist, egy oltárt szemléltet a rácsodálkozó közönséggel. Például ez a legdrágább darabunk, az igazság, hogy akitől ezt megszereztem, azóta könyörög, hogy adjam vissza, visszavásárolja, akár még rá is fizetne. De én ezt már nem adom ki a kezemből, mert ő bezárná a szobájába, itt meg azért látja több ezer ember, éveken keresztül úgyhogy” - mondja Túri Török Tibor, magángyűjtő, kezében egy díszes türelemüveggel. 

A Nyugat-Európában a XVI. század óta kedvelt szobadíszek kompozícióit apró darabokból rakták össze, először az üvegen kívül, majd ha mindent rendben találtak, szétszedték és drótkampó segítségével egyesével beengedték a palackba. Összeállítás után, amikor minden a helyére került, akkor helyezték az üveg szájára a dugót, hogy kivehetetlen legyen – írta le Gyanó Szilvia néprajzkutató a kiállítás kísérőszövegében.Török Tibor egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. Tizenegy türelemüvege van, még a Balatoni Múzeum is csak három darabbal rendelkezik ezekből a tárgyakból.

„Véletlenül alakult és ahogy jártam a vásárokat és különböző aukciókat, kiállításokat - tudtam szert tenni először egy, kettő, három darabra és a végén, amikor már ilyen szép kis gyűjtemény (fél tucatnyi) összejött, akkor már kimondottan ráizzítottam a dologra és végül is húsz évnek a munkája ez a tizenegy darab üveg” - nyilatkozta a múzeumtulajdonos. 

A Nyitott Balaton programsorozatban meghirdetett szakrális hétvégére kerültek a panoptikumba az üvegek. Itt láthatóak többek közt a magyarországi rendek és felekezeteknek a szertartási és hétköznapi öltözékei is. A szakrális hétvége lezárult, a türelemüvegek újra a Giccsmúzeumba láthatóak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. ápr. 14. csütörtök 17:19 | Keszthely
Jézus szenvedéstörténetét eleveníti fel a “türelemüveg” kiállítás a Balatoni Múzeumban.
| 2024. feb. 5. hétfő 15:04 | Keszthely
A Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át Turi Török Tibor.
| 2021. szep. 2. csütörtök 14:52 | Keszthely
A keszthelyi kötődésű díjazottak az államalapítás ünnepe alkalmából vehették át az elismeréseket.
| 2021. aug. 6. péntek 19:08 | Sümeg
Felavatták Turi Török Tibor legújabb alkotását Sümegen.
| 2021. júl. 2. péntek 19:06 | Keszthely
2021. évben kilenc fő vehette át a Podmaniczky-díjat, köztük Turi Török Tibor.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.