+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Balatoni Múzeum kapta a Pro Cultura Keszthely díjat
2023. január 23. hétfő 11:25 - Keszthely
A Balatoni Múzeum kapta a Pro Cultura Keszthely díjat
A Balatoni Múzeum kapta idén a Pro Cultura Keszthely-díjat. Az idén 125 éves intézmény napjainkban is a Balaton térség egyetlen és legnagyobb területi múzeuma. A gyűjtemények és az őrzött műtárgyak számát tekintve is egyedülálló a térségben. Sokrétű kulturális feladatot lát el, ezt elismerve kaphatták meg ebben az évben a kitüntető címet.

A Balatoni Múzeum idén jubileumot ünnepel. A 125 éves intézményt már elődök is kultúrpalotának nevezték. Györgyi Dénes úgy tervezte az épületet, hogy ne csak múzeumi funkcióknak adjon helyet, hanem kiváló akusztikájú terei otthonai lehessen koncerteknek, előadásoknak is. A múzeum a térség egyetlen olyan muzeális intézménye, ahol a 6 állandó mellett 8-10 időszaki tárlattal várják évről évre az érdeklődőket.

Németh Péter igazgató vette át a Pro Cultura Keszthely díjat a magyar kultúra napi ünnepségen. Az elismerést azok kaphatják meg, akik kiemelkedő kulturális tevékenységet végeznek a városban.

„Nagyon átborzongtam, amikor meghallottam a Balatoni Múzeum nevét. Meg most is, ahogy kimondtam, nagyon jó érzés. Köszönöm szépen a városnak a kollégáim nevében, meg azon kollégák nevében, akik már nem lehetnek itt velünk. Hiszen az elmúlt 125 évben nagyon sokan voltak azok, akik azért küzdöttek, hogy legyen ez a múzeum.”

A magyar kultúra napi ünnepségen Manninger Jenő polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a magyar kultúrára büszkék lehetünk bárhol a világban. Kiemelte, a társadalmi élet alapfelvétele a kultúra megléte. Beszédében a Keszthelyhez köthető évfordulósokról is megemlékezett.

„Elsősorban Petőfi Sándor 200 kell említenünk, de hozzáteszem Kacsóh Pongrác születésének 150.-dik évfordulóját is, hiszen mindkettőnek jelentős vonatkozásai és kapcsolatai vannak Keszthellyel, nyilvánvaló, Petőfi Sándor munkásságát és nevét Szendrey Júlia kötötte össze, míg a magyar zeneszerző pedig városunkban írta meg a János vitézt. Utca és ház is viseli a művész nevét Keszthelyen. De méltán lehetünk büszkék helyi alkotókra is.”

Csótár András megemlékezett a Himnusz születéséről, megzenésítéséről, annak változásáról is. Kiemelte, ez a költemény a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb alappillére.

„A magyar kultúra olyan, mint egy nagy vár. Biztonságot nyújt és erőt sugároz. Sok másgyökerű embert is ámulatba ejtett és magával ragadott, akikből sokszor a legmagyarabb hazánk fiai lettek, gondoljunk csak az aradi tizenhármakra, vagy a szintén pont kétszáz éve született Petőfi Sándorra. Tekintsünk tehát a magyar kultúrára és drága magyar anyanyelvünkre olyan értékként, amelyet megőrizni, gyermekeinknek, unokáinknak továbbadni erkölcsi kötelességünk.”

Az ünnepségen a Hevesi Színház művészei adtak műsort, valamint megnyílt a Petőfi 200 – a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Keszthelyi Csoportjának emlékkiállítása is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A medvék is előbújtak a barlangokból, megjósolták az időt.
 
A január 26-i testületi ülésen a többség jóváhagyta azt a határozatot, amely áremelésről szólt.
 
Több szempontból is megújul Keszthely közkedvelt fesztiválja, amely július elején várja a közönséget.
 
Kutató-mentő készülék beszerzésén dolgozik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A halál megszelídítéséről, az emberi méltóságról, a Magyar Hospice Alapítvány küldetéséről beszélgettek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus