+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 30 ezren szavalták közösen a Himnuszt
2023. január 20. péntek 17:54 - Keszthely
30 ezren szavalták közösen a Himnuszt
Egyszerre szavalták a Himnuszt a katolikus általános iskolások január 20-án 10 órakor. Az országos kezdeményezést a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola indította útjára. A felhíváshoz több mint 100 intézményből mintegy 30 ezer diák és tanár csatlakozott az ország különböző részéről, így a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolából is.

Pontosan 10 órakor kezdődött el a közös szavalás az egész országban. A Ranolder iskola csaknem 145 diákja részt vett a kezdeményezésen. Az ötletet az adta, hogy idén ünnepeljük azt, hogy Kölcsey Ferenc 200 éve, január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. Két évszázad múltán ma már minden idők egyik legfontosabb magyar versének számít. Minden évfolyam diákjai nagy lelkesedéssel csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, örömmel mondták el együtt a költeményt.

„Én szeretem ezeket a közös iskolai programokat. Szerintem ez egy ilyen jó dolog, hogy az iskola ilyenkor együtt szaval egy Himnuszt és így látják, hogy az egész iskola mennyire hazaszerető. És tényleg mennyire vagyunk magyarok.” - mondta el Tury Barnabás tanuló.

A keszthelyi intézményben az iskolarádión keresztül is hallhatták a diákok és a tanárok a Himnuszt. Lukács Lillát kérték fel erre a feladatra. A tanuló sokszor szerepel iskolai rendezvényeken, így nem volt megterhelő neki a szavalat. Elmondta, nagyon szépnek találja ezt a költeményt, amelyben Isten áldását kérjük, hogy minden akadályon segítsen át.

„Nagyon izgultam. Attól féltem, hogy elrontom, de szerencsére ez nem történt meg, úgyhogy, most büszke vagyok magamra.”

Az iskolát e-mailben kereste meg a Hajdú-Bihar vármegyei intézmény, azonnal csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Ranolderben eddig is részt vettek minden olyan országos, vagy világi akcióban, ami a közösségépítéshez is hozzá tud tenni.

„A kultúra az közösséget teremt, hiszen egyfajta melegség, ami körbevesz minket. Ahhoz viszont, hogy ez a meleg legyen, ezt táplálni kell. És az ilyen alkalmak, megemlékezések, pláne egy 200. évforduló az kiválóan alkalmas erre.” - fogalmazott Őry Gábor igazgató.

A ranolderesek továbbra is szeretnének hasonló kezdeményezésekben részt venni. Ebben az évben a Petőfi 200 programsorozat kapcsán is készülnek megemlékezéssel és szavalóversennyel is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A medvék is előbújtak a barlangokból, megjósolták az időt.
 
A január 26-i testületi ülésen a többség jóváhagyta azt a határozatot, amely áremelésről szólt.
 
Több szempontból is megújul Keszthely közkedvelt fesztiválja, amely július elején várja a közönséget.
 
Kutató-mentő készülék beszerzésén dolgozik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A halál megszelídítéséről, az emberi méltóságról, a Magyar Hospice Alapítvány küldetéséről beszélgettek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus