+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kimagasló eredmények a zalai borvidéken
2023. január 12. csütörtök 16:16 - Zala vármegye
Kimagasló eredmények a zalai borvidéken
Felülmúlta az elmúlt három év termésátlagát Zala vármegyében a szőlő mennyisége. Ráadásul országos összehasonlításban is az egyik legjobban szereplő régió a zalai. A 2022-es év aszályos időjárása ellenére is kiemelt mennyiséget szüreteltek a gazdák. Emellett a minőségre sincs panasz, a sok napsütés és az ősszel megérkező csapadék jót tett a gyümölcsnek.

Zala vármegye szőlőben gazdag vidék. Csaknem minden járásban vannak kisebb-nagyobb ültetvények. Keszthely környékén is nagyon sokan foglalkoznak borkészítéssel, Reziben és Cserszegtomajon is híresen finom nedűk kerülnek ki a pincékből. Az időjárás kulcsfontosságú a szőlőnél, kiemelten fontos a napsütés, de szükség van a csapadékra is. A szakemberek azt tapasztalták, a 2022-es kifejezetten jó évjárat lesz.

„Ez ránk is nagyon igaz. Mennyiségében bár egy 10-15%-kal lett nagyobb a mennyiségünk, de ez annak köszönhető, hogy mi nagyon terméskorlátozva, sokkal kevesebb termésszemre metszünk tavasszal. A minőség, a savtartalom pedig teljesen egyenes arányban van a mennyiséggel, tehát én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon optimális év volt.” - mondta egy szőlősgazda, Decsics Györgyné.

Az ország 22 borvidéke közül a zalai - a termésátlagot tekintve - az első helyen végzett a hektáronkénti 112 mázsa szőlővel. Ez 19%-os növekedés az elmúlt három év átlagához képest. Ugyanakkor a borvidéken belül vannak eltérések, hiszen azokon a részeken, ahol kevesebb volt a csapadék, kevesebb szőlőt is szüreteltek a gazdák. Az aszály azonban sehol nem okozott jelentős problémát.        

„Jó időben kaptuk mindig az esőt. Tehát amikor a föld már szomjazott, a növények szomjaztak, akkor mindig kaptunk esőt. Az eloszlása is kedvező volt, ez az egyik oka, a másik oka, hogy Zalában agyagos talaj van, jó víztartó képességgel rendelkezik, és emiatt ami leesik csapadék, az közel 100%-ban hasznosul.” - tájékoztatott Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

A napsütéses órák számának köszönhetően nem csak a mennyiséggel, hanem a minőséggel is meg vannak elégedve a gazdák. A nagy melegnek az illatos fajták látták a kárát, ezekből azonban nincs jelentős mennyiség Zalában. A pincék most tele vannak, úgyhogy a következő szüretig biztosan lesz elég bor a régióban. A hideg hiánya miatt azonban egyre kevesebb esély van arra, hogy lesz lehetőség jégbort készíteni.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus