+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Üzenet a jövőnek
2023. január 12. csütörtök 16:13 - Keszthely
Üzenet a jövőnek
Felkerült a református templom tornyára a csillag, és időkapszulát is elhelyeztek. A torony felújítása tavaly ősszel kezdődött, a beruházást pályázati forrásból és a gyülekezet adományaiból valósítják meg. A felújítás alatt az istentiszteleteket az evangélikus templomban tartják, várhatóan tavasszal költözhetnek vissza a testvérek.

Az időkapszulába több dokumentumot is elhelyezett Zichy Emőke. A református gyülekezet lelkésze elsőként egy fényképet tett bele a dobozba, amelyen a presbitérium tagjai, a torony tervezői és építői láthatók. Visszakerült az az egyetlen dokumentum is, amelyet a bontáskor felfedezett időkapszulában találtak. Ezen egy korabeli tervrajz, valamint az ácsok feljegyzései láthatók. A templomról szóló régi újságcikket, fotókat tartalmazó CD-t és református lapokat is beletettek a dobozba. A templom felújítása régi álma volt a gyülekezetnek.

„Amikor rádöbbentük arra, hogy a torony komoly felújításra szorul, akkor a tényleges kutakodás és keresés mellett nagyon sok-sok imádság és fohász hangzott el, hogy a Jóisten áldja meg ezt a mi tervünket. Ami meghallgatásra talált, hiszen pályázati forrásokból, támogatásokból, egyéni adományokból, presbiteri, gyülekezeti segítséggel több mint egy fél év alatt, de elkészült, most már lassan a végéhez közeledünk.” - tájékoztatott Zichy Emőke, a Keszthelyi Református Gyülekezet lelkésze.

A református templom alapkövét 1931. szeptember 13-án rakták le. Az épület Szeghalmy Bálint tervei alapján 1932-ben készült el. Az építkezés idején Németh Károly lelkipásztor szolgált a gyülekezetben. A jelenlegi felújítás még 2019-ben kezdődött, de a jelentősen megemelkedett költségek miatt akkor a torony rekonstrukciója elmaradt. Ezt a beruházást csaknem 60 millió forintos kormányzati támogatásból és adományokból sikerült megvalósítani.

„Ez egy felemelő, nagyszerű pillanat, amiben most itt vagyunk. Tudniillik a templom tornyának, amelyik megdőlt, megcsavarodott, a felújítása végső, sarkalatos pontjához érkezett: a torony csúcsdíszének elhelyezéséhez. A csúcsdíszbe időkapszulát fogunk elhelyezni, így döntöttünk, jóllehet, amikor most lebontottuk, az ottani időkapszula üres volt.” - tette hozzá Dr. Gallé Tibor, a Keszthelyi Református Gyülekezet gondnoka.

A református gyülekezet szeptember óta az evangélikus templomban tartja az istentiszteleteket. Bíznak benne, hogy tavaszra elkészülnek a munkálatok, és visszaköltözhetnek az immár felújított templomukba.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus