+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem büntet a rendőr, ha nincs nálunk az érvényes jogsi vagy forgalmi
2023. január 11. szerda 18:25 - Keszthely
Nem büntet a rendőr, ha nincs nálunk az érvényes jogsi vagy forgalmi
Nem szükséges magunknál tartanunk az érvényes jogosítványt és a forgalmi engedélyt ettől az évtől. Nem minősül ugyanis jogsértésnek, ha ezek nincsenek a sofőröknél. A rendelkezés azonban nem jelenti azt, hogy nem büntethetnek a rendőrök, ha szabálytalanul közlekedünk.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2021-ben több 4 millió személyautót tartottak nyilván. A számok az elmúlt években folyamatosan növekedtek. A felmérések szerint egyre többen szerzik meg a vezetői engedélyeket is. A magyar hatóság által kiállított jogosítványokat eddig igazoltatáskor be kellett mutatnia a sofőröknek, ám a Kormány erről szóló rendelete kimondja, hogy ezeket már nem szükséges magunknál tartani, ha érvényes a papírunk. A forgalmi engedélyt sem kell átadnunk a rendőröknek egy közúti ellenőrzéskor, amennyiben a magyar hatóság állította azt ki és szerepel a jármű a nyilvántartásban. Bár a rendelkezés sokaknak könnyítést jelenthet, többen nem változtatnak a szokásokon.

„Továbbra is magamnál tartom, mivel a levéltárcában elfér. Előbb-utóbb kivezetésre kerül úgyis a jogosítvány, elég lesz egy személyi igazolvány illetve egy lakcímkártya.” - osztotta meg véleményét Koroncz Tibor Péter.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szabálytalanságok esetén a vezetési jogosultság azonnali felfüggesztését a helyszínen az engedély-nyilvántartásba jegyzik be. Ezzel egyidejűleg – ha rendelkezésre állnak – elveszik a papírokat. Mindenesetben a vezetési, illetve a forgalomban való részvétel jogosultság felfüggesztésének bejegyzéséről a járművezető írásbeli tájékoztatást kap. A rendőrség már évek óta elektronikusan ellenőrzi az adatokat. Azonnal rendelkezésükre áll az információ, hogy érvényes-e a műszaki vizsga, van-e kötelező biztosítás a járművön vagy hogy nem körözik-e azt.

„Ami még fontos, ahogy látom az interneten az a közúti balesettel kapcsolatban merült fel, hogy most mi fog történni, hogy nincs nálunk a forgalmi engedély. Ha személyi sérülés történt, akkor mindenképp, rendőrt kell hívni. A rendőr az autójában le tudja ellenőrizni az adatokat. Ha nem történik személyi sérülés, ez egy közjogi helyzet, hogy két autó egymásnak kárt okozott, hogy fognak megegyezni. Elvileg – és ez nagyon fontos – a személyi igazolvány mindenkinél ott van, tehát igazolni tudja magát. Ez alapján ki tudja tölteni az európai baleseti bejelentőlapot, sőt erre van egy applikáció is.” - mondta el Mile Tibor  a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági szakágának igazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is köteles magánál tartania az okmányokat, de a külföldi állampolgárnak is szükséges a jogosítvány akkor is, ha magyar rendszámú járművet vezet. A határon túlra nem vonatkozik a rendelet, így külföldön továbbra is magunknál kell tartanunk a forgalmit és a jogsit is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus