+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megjött a csapadék, de hiányzik a fagy a földekről
2023. január 5. csütörtök 16:59 - Keszthely
Megjött a csapadék, de hiányzik a fagy a földekről
Szépen fejlődik az őszi vetés a földeken. A hóhiány és az átlagosnál jóval melegebb időjárás elsősorban a gazdáknak okoz fejtörést, ugyanis így kiemelten oda kell figyelni a növényvédelemre. A hótakaró az őszi búzának is fontos lenne, de a szakemberek úgy látják, fel kell készülni a fagymentes telekre.

A klímaváltozás jelentősen befolyásolja a mezőgazdaság működését. A gazdáknak száraz nyarakkal és meleg telekkel kell szembenézniük, ez egészen más gondolkodást kíván. 2022-ben minden idők egyik legaszályosabb nyarával kellett megküzdeni, ez a termésátlagokon is meglátszott. Az őszi vetés már jobb helyzetben volt, ugyanis megérkezett a csapadék, ami elősegítette a növények fejlődését.   

„Az évszázad aszályát követően vártuk az őszt, és az őszi csapadék megérkeztét, ami meg is jött hál’ Istennek. Az ősz, illetve a tél folyamán feltöltődtek a talajok vízkészletei. Ez a mélyen fekvő területeken nagyon jól látszik, sőt a magasabban fekvő területeken sincsen gond a vízzel. Az őszi vetések nagyon szépen fejlődtek, viszont ami most nagyon hiányzik, az a téli hideg. Amit nagyon sokszor emlegetünk, hogy a növényeknek szüksége van, illetve a természetnek szüksége van egy téli nyugalmi periódusra, ami hideggel, esetleg hótakaróval járna.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem ügyvezetője.

Az enyhe időjárás gyorsítja a növények fejlődését. A már-már tavaszias tél miatt még akár virágzás és pollenszórás is előfordulhat. A gazdálkodók már tudják, hogy ez a jelenség nem ideiglenes, fel kell készülni arra, hogy az elmúlt években tapasztalható időjárás állandósul. Ez azonban az egyébként is magas költségeket is növeli, hiszen a melegben nem pusztulnak el a kártevők, így jóval több időt, energiát és anyagi forrást kell biztosítani a növényvédelemre.

A nyáron tapasztalható aszály ellen a gazdák leginkább növénynemesítéssel tudnak védekezni, a téli, meleg időjárást azonban a technológia követi le. Problémát jelentenek a kórokozók, illetve a kártevők, ezek nem fagynak meg a hideg hiánya miatt, ezért nagyobb szükség van a növényvédelemre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus