+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Akár a hivatásosoknak - új eszközöket kaptak az önkéntes tűzoltók
2023. január 5. csütörtök 13:28 - Zalaegerszeg, Balatongyörök
Akár a hivatásosoknak - új eszközöket kaptak az önkéntes tűzoltók
33 zalai önkéntes tűzoltó egyesület kapott új eszközöket. Pályázat útján korszerűsíthették felszereléseiket az önkéntes tűzoltó- és mentőszervezetek, valamint önkormányzati tűzoltóságok. A Katasztrófavédelem célja, hogy a hivatásosok eszközeivel szerelje fel az önkénteseket.

Védőruhát, szivattyút, áramfejlesztőt és légzőkészüléket is kaptak az önkéntesek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös, 2022. évi pályázatára Zalából 33 szervezet jelentkezett, mindenki támogatásban részesült. A védelmi feladatok hiánytalan ellátásához kulcsfontosságúak ezek az eszközök.

Strázsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke: „Ahol van önkéntes tűzoltó egyesület ott gyorsabban tudnak a helyszínre érni, mint a hivatásosok, de ez nem egy verseny. Azért, mert gyorsabban tudnak a helyszínre érni, a helyszín biztosításában, vagy a mentésben tudnak segíteni, vagy az elsődleges beavatkozásban tudnak segíteni a hivatásos erők megérkezéséig."

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságoknak 40 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodása. Közülük 6 önálló beavatkozási minősítéssel is rendelkezik. A 40 egyesület taglétszáma közel 1300 fő, közülük tűzoltási, mentési feladatokat 569-en láthatnak el.

„Az önkormányzati tűzoltóság 2022. évben 110 esetben vonult és avatkozott be. Emellett az önkéntes tűzoltóegyesületek 208 esetben avatkoztak be 2022-ben, durván 50 százalékban önállóan avatkoztak be, úgyhogy nagyon jelentős a segítségük a beavatkozások, különböző tűzeseteknél, műszaki mentéseknél. Ezek az eszközök, amiket most átadtunk, a beavatkozásoknak a biztonságát, illetve a szakszerűségét segítik” - mondta Takács Ottó Alajos, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. 

Sisakokat, védőruhákat, légzőmaszkokat és csáklyákat kaptak a Balatongyöröki Hamutiprók. Az önkéntesek 934 ezer forint értékben gazdagodtak profi felszereléssel. A hivatásos állomány is ilyen eszközökkel dolgozik.

„Az élet mit nem hoz? Mikor jöttünk haza az új felszereléssel már kaptunk is egy jelzést: Becehegyen autótűzhöz vonultunk. Ezek a felszerelések már úgy voltak tűznél, hogy még ki se vettük a dobozból őket" - nyilatkozta televíziónknak Mikola Gyula, a Balatongyöröki Hamutiprók Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. 

A Györöki Hamutipróknak volt olyan éve, hogy 36 vonulásuk volt. Tavaly 12 alkalommal volt szükség a munkájukra.

Zalaegerszegi TV / Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus