+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres éve volt az idén jubiláló Balatoni Múzeumnak
2023. január 4. szerda 15:16 - Keszthely
Sikeres éve volt az idén jubiláló Balatoni Múzeumnak
Mozgalmas és eredményes évet zárt a Balatoni Múzeum. A COVID előtti utolsó évhez viszonyítva is nőtt a látogatószám. Sikeresek voltak a családi napok és az időszaki kiállításokat is nagy érdeklődés kísérte. A 125 éves intézményben most raktárt újítanak fel. Két nagyobb időszaki tárlattal készülnek 2023-ban.

Ebben az egykori szolgálati lakásban raktározták a helytörténeti és iparművészeti gyűjteményt. Az évet ezeknek a helyiségeknek az átalakításával és felújításával kezdte meg a Balatoni Múzeum.

„Nagyobb lesz mindenképpen, hiszen a közfalak itt kijönnek, így lesz tiszta 100 négyzetméterünk, amivel lehet aztán gazdálkodni” - mondta Németh Péter múzeumigazgató. 

Írógép, rádió, szódásszifon, díszes kerámia – a néprajzi látványtárban kaptak ideiglenes helyet az alagsori raktárból kipakolt tárgyak. A helytörténeti-, ipartörténeti gyűjtemény mellett kisebb részben a numizmatikai kollekció és a fegyvertár darabjait érinti a fejlesztés.

„Ezeket így a nagy térben sokkal jobban, optimálisan lehet elhelyezni úgy, hogy a gyűjteménybe tartozó bútorok is közel kerülnek egymáshoz. Mivel egy nagy tér jön létre, egy ablaksorral, így az állagvédelmi szempontok és a szellőzés is sokkal jobban megoldható lesz” - mondta televíziónknak Haász Gabriella történész-főmuzeológus. 

Úgy kezdődött az új év, ahogy a 2022-es zajlott: mozgalmasan. A Balatoni Múzeum tavaly családbarát védjegy címet kapott, honlapjuk pedig különdíjas lett. Ezekkel az elismerésekkel felvértezve kezdték meg az esztendőt. Fiatal, keszthelyi kötődésű alkotók mutatkoztak be. Nagy érdeklődés övezte ’Az Igaz vót ám – egy vállusi summásasszony mesevilága’ című időszaki tárlatot és a 250 éves keszthelyi középfokú oktatást bemutató kiállítást.  Sikeresek voltak a táborok, családi napok és az olyan tematikus programok, mint a méhek- vagy a mesterségek napja. Lichtenwaller Zoltánnak és a MŰSZAK művészeinek is színvonalas kiállítása volt.  Az előzetes adatok szerint több mint 26 ezer látogatója volt a múzeumnak 2022-ben.

„Ez egy olyan szám, amivel elégedettek lehetünk. Ennek egy részét az egyéni látogatók teszik ki, ők elsősorban a nyári szezonban érkeztek, a másik része a diákcsoportok és van egy harmadik része, a rendezvényeink, a családi napok. Ezekkel is nagyon elégedettek vagyunk, mindegyik rendezvényünk, családi napunk látogatószáma, résztvevők száma túlszárnyalta a ’19-es évet” - összegezte Németh Péter. 

Idén 125 éves a Balatoni Múzeum. Ez alkalomból kiadványt készítenek és időszaki kiállítást is rendeznek. A Petőfi bicentenárium alkalmából februárban Szendrey, Petőfi, Keszthely címmel nyílik tárlat. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus