+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 100 modellel bővült a Hintómúzeum kiállítása
2023. január 4. szerda 15:55 - Keszthely
100 modellel bővült a Hintómúzeum kiállítása
100 modellel bővült a Hintómúzeum tárlata. A járművek kicsinyített másait Varga Ernő modell készítő ajánlotta fel a Helikon Kastélymúzeumnak. A kiállítás már látható, állandó tárlat lesz a múzeumban. A gyűjteménnyel a felnőttek mellett a fiataloknak is szeretnének kedveskedni az intézmény munkatársai.

Kocsik, szekerek, hintók modelljei. Mind megtalálható a Hintómúzeum új tárlatán. Összesen 100 darab remekmű érkezett az intézménybe, melyeket Varga Ernő ajánlott fel. A modell készítő nyugdíjas éveiben alkotta meg ezeket a méretarányos járműveket. Sorra járta a múzeumokat, melyekben hintókat nézhetett meg.

„Nálunk azért nagyon sok lehetősége adódott abból a szempontból, hogy élőben, eredeti formában tekintse meg őket, méreteket vegyen fel. És így méretarányosan el tudta készíteni ezeket a modelleket. Évről évre gyarapodott a gyűjteménye, tehát amiket ő elkészített, és amikor így elérte a 100 darabot, akkor ajánlotta fel számunkra, hogyha a múzeum befogadja, akkor nagyon szívesen átadja nekünk. És reménykedik benne, hogy minél többen fognak gyönyörködni az ő alkotásaiban.” - mondta el Varga Zoltán a Hintómúzeum vezetője.

Számos múzeumból kapott ihletet az alkotó. A modellek között sok olyan található, melynek eredetije a keszthelyi intézményben van. Ilyen például a postakocsi, vagy éppen a Festeticsek Viktória-kocsija, aminek eredetije az 1900-as években készült.

„A kicsik sokasága” című gyűjtemény célja, hogy  minden korosztálynak nyújthasson érdekességet. A helyiséget autentikusan rendezték be, hintalovak közé kerültek be az alkotások.

A Hintómúzeum munkatársai egy korabeli gyermekszobai környezetben mutatják a 100 darab kocsi-, illetve hintómodellt. Így nem csak a szakmának, hanem a fiataloknak is szeretnének kedveskedni, hiszen elődeink szórakozási lehetőségeit mutatják itt be. A tárlat egész évben látogatható.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus