+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Véget ért a Város Művésze projekt
2022. december 1. csütörtök 19:15 - Keszthely
Véget ért a Város Művésze projekt
Véget ért a Város Művészei projekt. A két fiatal egy hónapot töltött el és alkotott Keszthelyen. Mohácsi Balázs és Schuller Mária számos programon vett részt a városban. Rendhagyó irodalomórák és kötetlen beszélgetések valósultak meg a programsorozatban.

Az alkotóktól a Balatoni Múzeumban köszöntek el. A „Város Művészei” program lehetőséget adott arra, hogy az elmúlt 4 hétben megismerkedjenek a várossal, inspirálódjanak, és egy alkotást készítsenek.

„Közösen csináltunk egy ilyen kis funzine-szerű, összehajtogatott leparálót. A Balázs itt írt, az itteni élményeinkről írt egy verset, én pedig illusztráltam. Úgyhogy ez az ajándékunk a városnak.”- mutatta be a munkájukat Schuller Mária.

12-12 kulturális programon vettek részt és tartottak előadást. A Balatoni Múzeum szervezésében az érdeklődők ellátogathattak többek között még irodalmi kocsmatúrára, könyvbemutatóra, felolvasó délutánra, kávéházi beszélgetésre, és irodalmi sétára. Számos környékbeli iskolában tartottak rendhagyó irodalomórákat, ahol bemutatták a diákoknak a művészetüket.

 „Jól éreztem magam. Nagyon színes volt a programválaszték, úgyhogy mindenképpen egy vaskos szeletébe bele tudtunk nézni, vagy én legalább is bele tudtam nézni a városnak. Nagyon érdekes emberekkel találkoztam, úgyhogy élmény volt."- mesélte Mohácsi Balázs.

A Város Művésze program Keszthelyen is sokat adott. Csótár András úgy fogalmazott, a település messze híres a kultúrájáról, nem véletlenül kapta meg 2005-ben az országban elsőként a kultúra magyar városa címet.

„Emiatt a Keszthely Város Művészei különösen nagyot alkottak azt gondolom, hiszen a személyükkel, egy kicsit az iskolákba behozták a kulturális életet. Olyan gyerekek tudtak ráfigyelni a magas kultúra bizonyos területeire, akik talán ezt e nélkül nem tették volna meg.”-osztotta meg gondolatait Csótár András.

Az ötletet külföldi minta alapján valósították meg, kísérleti jelleggel. A program annyira sikeres volt, hogy tervezik a folytatást.

„Le kell ülnünk többeknek, hogy hogyan képzeljük a jövőt. Van egy tavaszi, meg egy jövő évi pályázat, ha minden igaz, akkor sikeresek. Aztán lássuk. A vízió az az, hogy folytatni jó lenne, hogyha ez lenne.”-foglalta össze Szálinger Balázs.

Szálinger Balázs és Csótár András oklevelet adott át a „Város Művészinek” az itt töltött idő emlékére. A két fiatal alkotó a későbbiekben is szeretne még visszalátogatni Keszthelyre.

Farkas Adél - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus