+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újra várja a látogatókat a vörsi betlehem
2022. november 30. szerda 14:46 - Vörs
Újra várja a látogatókat a vörsi betlehem
Advent első vasárnapjától ismét látogatható a vörsi betlehem. A hétvégén főleg családok érkeztek a templomba, a délutáni szentmisén már nem volt hely a padsorokban. A bibliai alkotás jövő január végéig látható a templomban.

Énekkel köszöntötték a balatonmáriafürdői ovisok a vörsi betlehemet, ami idén újra a régi pompájában várja a látogatókat. Gróznerné Németi Piroska Bakról érkezett a férjével: "Egy kicsit ráhangolódás a karácsonyra is, hiszen most már egy kicsit az adventi időszakban jó az embernek a lelkét felkészíteni egy ilyen nem mindennapi látványra. Úgy tudom, hogy Európában ez egy rendkívül nagy betlehemnek számít."

1948 óta építik fel a vörsi Szent Márton Templomban Európa legnagyobb templomon belüli betlehemét. A már november közepén megkezdett munkában a helyiek vettek részt. Gere László már több, mint tíz éve dolgozik a betlehem építésén: "Felhasználtunk húsz láda mohát, mintegy tizenhat fenyőfát és hatalmas tujafákat. Az építkezéshez még használtunk új gerendákat, amit már a nyáron beszereztünk" - mondta el.

A betlehemet körülbelül hatvan négyzetméteren alkották meg. A szerkezet alapja egy fémváz, amit az ideiglenesen lebontott Jézus szíve oltár helyén állítottak fel. November 23-ára már majdnem teljesen elkészült a vallási szimbólum. "Szerdán már olyan 95 százalékos készültségben volt az egész. Utána takarítás, és akkor még a takarítás után a belső fákra a fényfüzérek felrakása, kívül a templom előtt egy karácsonyfának felállítása egy kis fényfüzérrel" - tette hozzá Vörs egyik alpolgármestere, az építés szervezője, Simon György.

Az építők azt mondják: soha nem egyforma a bibliai életkép, minden alkalommal változtatnak rajta. Idén - többek között - egy fal-utánzatot alkottak fából, ami a levezető út mellett található. Több, mint hetven esztendős a vörsi betlehem hagyománya. "Jézus születését jelenbe hozza, jeleníti meg, és előkészül a szívünk arra, hogy mi is tudjuk sugározni ezt a békességet családunkban, közösségünkben. Ezért csodálatos ez a vörsi egyházi közösség - egyházközség, de annak kicsit jogi íze van -, akik nagy szeretettel, összefogva készítik minden évben és várják a vendégeket közelről, távolról" - mondta el a teleülés plébánosa, Ungvárszki Imre.

Az adventi vasárnapokon tizennégy órától lesznek szentmisék a vörsi templomban. A programok és a látogatási lehetőségek megtalálhatók a vörsi betlehem honlapján.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus