+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jubilált a Newton kupa
2022. november 29. kedd 16:28 - Keszthely
Jubilált a Newton kupa
30. alkalommal rendezték meg a Newton Kupát a Vajda János Gimnáziumban. A verseny minden évben a környék legjobb diákjainak tudását méri össze a természettudományos tantárgyakból.

Higgadtan és összeszedetten álltak neki a versenyzők az előttük lévő feladatlapnak. A következő két órában matematikából, fizikából és informatikából mérettek meg egymással. 3 megyéből érkeztek a jubileumi versenyre, Balatonlellétől egészen Sümegig. A komplex megmérettetésre idén 11 iskolából neveztek.

Podányi Judit matematika és fizika szakos tanár:  „Nagy odafigyelés kell, meg szorgalom, kitartás. Önként vállalták a gyerekek a versenyre való készülést, és azért ez egy nagy pluszt jelent. Mindenképpen nagyon jó, nagyon régóta járunk ide balatonlellei iskolából, és az elmúlt három évben a kupát is sikerült elnyernünk.”

Sokan már rutinosan oldották meg a feladatokat, nem riadtak meg a nehezebb példáktól sem. Ugyanakkor vannak, akik most először próbálják ki magukat.

Bálint Orsolya versenyző: „Nehezek voltak a feladatok és érdekesek. Nagyon tetszett a verseny, és hogyha lenne 9.-ben is, akkor szívesen indulnék akkor is."

Az iskolák maguk választották ki küldötteiket, azokat a diákokat, akik az adott tantárgyból a legjobban teljesítettek. Farkas László elmondta, hogy ez a próbatétel arra is jó, hogy a diákok és a tanárok olyan folyamaton menjek végig, amely már felkészíti őket a következő éles megmérettetésre, a felvételire.

„Ezen a versenyen a pályaválasztás előtt lévő diákok, tehát nyolcadikos diákoknak van meghirdetve, már csak azért is, hogy egy kicsikét beletekintsenek a gimnázium életébe és mi is megismerjük azokat a diákokat a környéken, akik majd a matematika tagozat legprominensebb diákjai lesznek, és ezt bizonyították is, mert ez mindig így van, hogy a mi versenyeinken, ami a középiskolás verseny, ezek a diákok érnek el legjobb helyezést. Abban az iskolában, ahol tehetséggondozás van, ott nekünk már kevesebbet kell hozzátenni, hiszen van egy alap. Ezért mi is ezt a versenyt azért tartjuk fenn, hogy ez a felkészülés egyúttal nekünk is sokat jelent, hiszen már edzett diákokat kapunk az általános iskolából” - nyilatkozta Farkas László szervező, a Vajda János Gimnázium tanára. 

A verseny után természettudományos témájú előadásokkal várták a gyermekeket és a felkészítő pedagógusokat. A kísérletek látványos, és érdekes kikapcsolódást nyújtottak a megfáradt versenyzőknek. Matematikából és fizikából keszthelyi diák végzett az élen, a csapatversenyt a balatonlellei iskola nyerte.

Farkas Adél - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A medvék is előbújtak a barlangokból, megjósolták az időt.
 
A január 26-i testületi ülésen a többség jóváhagyta azt a határozatot, amely áremelésről szólt.
 
Több szempontból is megújul Keszthely közkedvelt fesztiválja, amely július elején várja a közönséget.
 
Kutató-mentő készülék beszerzésén dolgozik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A halál megszelídítéséről, az emberi méltóságról, a Magyar Hospice Alapítvány küldetéséről beszélgettek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus