+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rekordszámú versenyző a Szép Magyar Beszédért szavalóversenyen
2022. november 23. szerda 17:49 - Keszthely
Rekordszámú versenyző a Szép Magyar Beszédért szavalóversenyen
Idén is megrendezték a Szép Magyar Beszédért Szavalóversenyt. Az elmúlt 26 évben több mint 1300 diák vett részt a megmérettetéseken. Az alapítványi programnak ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. Idén rekordszámú, 78 keszthelyi és környékbeli diák jelentkezett a versenyre.

Hazai és határon túli írók, költők versei is elhangzottak a Szép Magyar Beszédért Szavalóversenyen. A zsűri örömmel tapasztalta, hogy egyre jobban szavalnak a fiatalok. Szabó-Kövi Kamilla, a Vajda János Gimnázium 10. osztályos tanulója tanára, és egyben édesanyja javaslatára választotta Kucka Péter- Golgota című versét.

„Én már nagyon régóta elkezdtem szavalni, és nagyon szeretem csinálni, és egy ideig kihagytam most ezt a szavalást, viszont most újra elkezdtem, mert mindenképp szeretnék fejlődni is, és hát és nagyon szeretek verset mondani, és úgy gondoltam most eljött az ideje, hogy újra elkezdjem."

Az 1995-ben indult alapítványi program idei célja, hogy főként kortárs hazai és határon túli írók és költők műveit színvonalasan tolmácsolják a tanulók. Három csoportba osztva, összesen 78 diák állt ki a zsűri elé. Kezdetben csak a helyi, majd a Keszthely vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák, majd a középiskolák is bekapcsolódtak a megmérettetésbe.  

„Nyugodtan lehet mondani, hogy több évtizedes múltra, és rövidesen a 30. évfordulót is megfogjuk ünnepelni pár év múlva. Itt elsősorban az volt a feladata az alapítványnak, és az volt az alapítóknak az elgondolása, hogy a határainkon kívül élő magyar költőknek, íróknak a műveit mondják elsősorban a költőknek, és ez valóban rendkívül fontos volt, mert ugye jó pár esztendővel ezelőtt még viszonylag kevéssé ismerték a kiváló magyar költőket, azokat akik határainkon kívül éltek.” - ismertette Dr. Cséby Géza a zsűri elnöke.

A zsűri több nyertest is választott az általános iskolások közül, köztük Sághi Alina Borit, Bayer Lénárdot, Monduk Katicát, Neményi Hannát. A középiskolás korosztályból pedig Kurusta Sára bizonyult a legjobbnak.     

Németh Veronika - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus