+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csák Árpádról készíttet domborművet a Balatoni Múzeum
2022. november 23. szerda 17:22 - Keszthely
Csák Árpádról készíttet domborművet a Balatoni Múzeum
Csák Árpádra emlékeznek a Balatoni Múzeumban. A múzeumalapítóról domborművet szeretnének készíttetni, ehhez kérik a lakosság segítségét. Az adományokat az intézmény alapítványán keresztül tudják fogadni.

Csák Árpád 1860-ban született Zalaszántón. Jogi tanulmányait követően Zalaegerszegen árvaszéki jegyző, Keszthelyen szolgabíró volt. 1903-tól szerkesztette a Keszthelyi Hírlapot, illetve hasonló feladatokat látott el a Keszthelyi Ujságnál és a Balaton Vidéke lapnál. Egyik kezdeményezője volt a Balatoni Múzeumi Egyesület megalapításának.

A régész több ásatást is végzett Fenékpusztán és Keszthely környékén. A korabeli jegyzékben méretarányos rajzokkal illusztrálták a talált emléktárgyakat. Csák Árpád jelentős szerepet töltött be a Balatoni Múzeum életében.

„A múzeumi szakgyűjtemények közül, aminek a megalapozásában a kezdetektől fogva részt vett, sőt az első gyűjtemény egy több mint 1200 darabos régészeti gyűjtemény az ő nevéhez fűződik. Ő már azelőtt itt a vidéken és Keszthely környékén is ásatásokat folytatott. A korabeli tudományos élet képviselőivel egyeztetve jó színvonalon a korabeli tudományos gyakorlati színvonalon végezte ezeket a kutatásokat.” - mondta el Haász Gabriella történész-muzeológus.

Csák Árpád nevéhez köthető még a múzeumi régészeti alapgyűjtemény megalapozása és gyarapítása is. Az 1930-as évekre több mint 10.000 darabos lett ez az anyag. A tájrajzi és a néprajzi gyűjteményt is gondozta. A könyvtár nyilvántartásában is nagy szerepe volt. Az állományban most is fellelhetőek írásai. Lovassy Sándorral társadalmi munkában végezték a múzeum alapítását. Az intézmény jövőre ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, ebből az alkalomból domborművet szeretnének készíttetni Csák Árpádról.

„Évtizedekig lelkiismeretes munkával dolgozott azért, szerintem mondhatjuk azt, hogy éjt-nappallá téve, hogy a Balatoni Múzeum létezzen, felépüljön ez az épület. Ahogy a korabeli írásokból olvassuk, amikor épület az épület, akkor mindennap Lovassy Sándorral itt voltak és folyamatosan felügyelték a munkákat, sőt egy imája is ránk maradt és abban is olvashatjuk, hogy a Jóistent arra kéri, hogy épüljön fel az épület.” - osztotta meg Németh Péter igazgató.

A múzeum dolgozói arra kérik a lakosságot, ha tehetik, pénzbeli adománnyal járuljanak hozzá, hogy elkészülhessen a dombormű. Ehhez várhatóan bruttó 1 millió forintra van szükségük. Az adományokat a múzeum alapítványán keresztül lehet odaadni, melyhez minden adat az intézmény honlapján található.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus