+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Modern technológiák a mezőgazdaságban
2022. november 17. csütörtök 18:04 - Keszthely
Modern technológiák a mezőgazdaságban
Hogy mi a precíziós gazdálkodás? Milyen tapasztalatok vannak a digitális mezőgazdaságról? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ ma a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényén a szakma érintett résztvevői Georgikon Campuson.

A mezőgazdasági munkafolyamatokban alkalmazott modern technológiákat már használják hazánkban is. Ezek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy hatékonyabban használják fel a vetőmagokat, műtrágyákat és növényvédő szereket. A precíziós gazdálkodással, növelni tudják a mezőgazdaságban a hozamot is. A legtöbb technológia még nagyon új. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különböző fórumokon, szakmai rendezvényeken nyújt segítséget  a növénytermesztéssel foglalkozóknak a precíziós gazdálkodás  megismeréséhez. "Mi abban szeretnénk segítséget adni, hogy egy hidat képezzünk mind a mezőgazdasággal foglalkozók, élelmiszeriparban foglalkozó, tevékenykedő gazdák illetve a precíziós mezőgazdasággal foglalkozó cégek között, hiszen úgy gondolom, hogy valójában ez a jövő már elkezdődött. Nem kell mondanom, hogy innen Keszthelytől mintegy 30 km-re önvezető autókat tesztelnek egy zárt környezetben, egy zárt pályán. S mindezt ma már a szántóföldeken akár Keszthelyen környékén a szántóföldeken a traktorok nyugodtan meg tudják szabadon is csinálni."- mondta el Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke.

A Keszthelyen tartott szakmai napon előadások hangzottak el a digitális mezőgazdaság tapasztalatairól, a termelésben rejlő többletjövedelem realizálásáról. A tanácskozáson elhangzott, hogy az agrárfinanszírozás a jövőben teljesen át fog alakulni. Az elmúlt két évben nagyon komoly beruházási dömping és termésátlag jellemezte a mezőgazdaságot. "A 22-es év viszont átírt mindent. Beszélhetünk itt a geopolitikai helyzetről, beszélhetünk itt az inflációról, ami olyan mértékben kezd elszabadulni, amit nem láttunk –azt gondolom a mi generációnkban. Az a mezőgazdasági jólét, az a zöld forradalom ill. utána bőség időszak úgy látjuk, hogy most megszakadt,nagyon nagy forgóeszköz szükséglet keletkezett, vagy nyílt meg a mezőgazdaságban. Ez számításaink szerint kb. 600 milliárd forintról beszélünk. Ezt a finanszírozást valamiből biztosítani kell. Miből lehet biztosítani?A működésből vagy a pénzáramokból, lehet biztosítani banki finanszírozásból."- adott tájékoztatást Vincze Bálint, gazdasági elemző, régiós vezető.A precíziós gazdálkodás ma már elengedhetetlen része a versenyképes mezőgazdasági termelésnek. Az új technológiák bevezetésében szerepet kap a robotika, a drónok alkalmazása. Az eredményes átállásnak vannak kihívásai. A tőke mellett a megfelelően képzett  szakember.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió 

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nőnapi rendezvényt tartott a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub.
 
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen.
 
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit.
 
A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat.
 
Két autó ütközött Keszthely és Alsópáhok között.
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus