+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / MŰSZAK: kiállítás a szolidaritás és béke jegyében
2022. november 15. kedd 16:39 - Keszthely
MŰSZAK: kiállítás a szolidaritás és béke jegyében
Megnyílt a Művészek Szabad Alkotóközösségének kiállítása a Balatoni Múzeumban. A cserszegtomaji művésztelep idei alkotásaiból sokszínű tárlatot állítottak össze. A művészek az ukrajnai háború jegyében készítették el festményeiket, szobraikat, verseiket.

37 alkotó munkája látható a Balatoni Múzeum aulájában. Festők, szobrászok, fotósok, irodalmárok, különböző művészeti ágak képviselői vettek részt a Művészek Szabad Alkotóközösségének cserszegtomaji művésztelepén. Minden évben egy jeles személyre, témára hívják fel a figyelmet. Idén az Ukrajnában zajló háború került a középpontba.

Takács Ferdinánd, a MŰSZAK alapítója: „Azt hiszem az utóbbi évek egyik legjobb kiállítási anyagáról beszélhetünk. A „Szolidaritás, béke” amikor kiírtuk, minden alkotónk üdvözölte ezt a kiírást. Azt hiszem ezáltal úgy is reagáltak rá, ahogy én gondoltam, hogy a szolidaritás feltétlen szükséges ahhoz, hogy békét lehessen kötni.”

Kárpátaljai művész is részese volt a telepnek, a háború miatt csak postázni tudta alkotását.  A nyári művészeti piknik megnyitóján kárpátaljai művészek munkáiból rendeztek kiállítást. A MŰSZAK tagjai szerint semmilyen háborús agresszió nem fogadható el a 21. században.

Dr. Cséby Géza, költő, műfordító, irodalomkutató tiszteletbeli lengyel konzul: „Béke nélkül nincsen igazi alkotás és a szolidaritás pedig azt jelenti, hogy más népekkel vagyunk és egymással is szolidárisak vagyunk. Legjobb példa erre ez alkotótábor, hiszen ez nemzetközi, Európa különféle részéről, sőt a világ különféle részéről érkeznek alkotók, művészek.”

A tárlat megnyitóján Burucs Szabolcs és Bardócz L. Csaba muzsikált. A közönséget a házigazda Németh Péter múzeumigazgató köszöntötte. Csótár András bizottsági elnök a fenntartó önkormányzat nevében méltatta a művészeket, külön elismerve a keszthelyi és térségbeli alkotókat.

A Város Művészei, Schuller Mária és Mohácsi Balázs is részt vettek a tárlat megnyitóján. Fontosnak tartják, hogy ilyen kiállítások vannak és művésztelepek működnek. A MŰSZAK tagjain látszik, hogy örömüket lelik az alkotásban.  

„Nagyon sokszínű is ez a tárlat. Látszik, hogy sokféle ember, fiatalok, idősebbek, amatőrök és profik alkotnak együtt. Ez mindig nagyon jó dolog, hogy ők tudnak hatni egymásra és tudják húzni is akár egymást” - nyilatkozta Schuller Mária. 

A kiállítás 2023. február 28-ig látogatható. A Művészek Szabad Alkotóközösségének 13. művésztelepe a tervek szerint július 18-án kezdődik.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus