+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Történelmi-irodalmi felfedező túra Keszthelyen
2022. november 7. hétfő 18:34 - Keszthely
Történelmi-irodalmi felfedező túra Keszthelyen
Történelmi és irodalmi szempontból kiemelkedő jelentőségű helyszínekre invitálta az érdeklődőket a Balatoni Múzeum. A felfedező gyalogtúra két helyszínt érintett: elsőként a temetőben, majd a Szendrey Júlia-emlékháznál kaptak fontos helytörténeti információkat a résztvevők.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rendezték meg a városismereti sétát. Az eredetileg korábbra tervezett, de a kedvezőtlen időjárás miatt szombatra halasztott programon sokan vettek részt - annak ellenére, hogy barátságtalan, szeles idő jellemezte ezt a napot is.

Józsa Sándor az interneten találta meg a gyalogtúra meghívóját. Elmondta: "Én úgy gondoltam, hogy nincsen emlékkönyvem, de az emberi így lapozgat, mint egy jelképes emlékkönyvében, és ez egy üres lap volt. A keszthelyi Szent Miklós temetőről nincs az embernek egy képe. Úgyhogy ezért jöttem el megnézni, hogy tulajdonképpen ez egy régi város volt, aztán temető, és most már egy - idézőjelben - bezárt temető. Kíváncsi voltam az értékeire."

A Balatoni Múzeum munkatársai már több hasonló sétát tartottak különböző témákban. Haász Gabriella főmuzeológus a mindenszentek után, az egyéni megemlékezések folytatásaként invitálta a gyalogtúrára a résztvevőket. Fontos történelmi, irodalmi, helytörténeti jelentőségű sírokhoz, helyszínekhez látogattak.

A Szent Miklós temetőben mintegy húsz-huszonöt helyszínt látogattak meg. A program célja, hogy a helyiek ismerjék meg és még intenzívebben kapcsolódjanak lakóhelyükhöz, szülőhelyükhöz. Haász Gabriella biztos abban, hogy mindennapjaink során azért megyünk el a múlt értékei mellett, mert nem tudunk róluk. "Olyan síremlékekhez, objektumokhoz megyünk, amik valamilyen keszthelyi híres család, vagy Keszthelyhez kötődő híres embernek a sírja; vagy pedig művészi, történeti szempontból fontos és értékes, védett síremlék, és ezért érdemes a figyelemre. Utána pedig a séta második részében a Szendrey-telepi Szendrey Júlia, újmajori Szendrey Júlia emlékházat keressük fel" - tette hozzá.

A sétán kiderült: sajnos sok síremlék és objektum nincs jó állapotban; felújításra, védelemre szorulnak. A program nem csak lelki feltöltődést jelentett a résztvevőknek, hanem egyfajta mozgásterápia is volt, mivel a helyszíneket gyalogosan, három-négy kilométer megtételével látogatták végig.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus