+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Klímaházat, burgonyatárolót és sportpályát adtak át
2022. október 28. péntek 14:02 - Keszthely
Klímaházat, burgonyatárolót és sportpályát adtak át
Klímaházat, burgonyatárolót és sportpályát adtak át a Georgikonon. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi kampuszán csaknem egymilliárd forintot fordítottak ezekre a fejlesztésekre. A burgonyatároló a stratégiai élelmiszer szaporításához fontos, a klímaház pedig egyedülálló kutatómunkát, növénynemesítést biztosít. A sportpályát a Haladás Sport Egyesület újította fel.

Akár 800 tonna burgonyát is be tudnak tárolni ebben a csarnokban. A hőmérsékletet és a páratartalmat is szabályozni tudják az épületben. A fajtafenntartás és a szaporítóanyag előállítása szempontjából is fontos volt ez a fejlesztés. Ez a jelenleg elérhető legmodernebb tárolástechnológia.

Klímaházat is avattak a Georgikonon. Itt a külső időjárástól függetlenül szimulálhatnak szélsőséges időjárási körülményeket. A növénytudományi oktatást, kutatást szolgálja az épület. Már több beállított kísérlet zajlik itt, például szárazságtűrő növényekkel.

A burgonyatároló és a klímaház beruházására több mint 900 millió forint támogatást kapott a Georgikon. Emellett csúcstechnológiás műszereket is vásároltak.

„Nem állunk meg. Az elkövetkező időszakban is újabb egymilliárd forintos fejlesztést fogunk átadni a közeljövőben. Ez összességében mintegy kétmilliárd forintot jelent. Ha ehhez hozzávesszük azt a sportfejlesztést, amit szintén ma adunk át, akkor ez az egész kampusznak a vonzerejét tudja növelni és erősíteni. Meggyőződésem szerint nem csak a kampuszét, hanem Keszthely és Keszthely térségét is, hiszen ez a város számára és a térség számára is egy nagyon jelentős vonzerőt jelent” - mondta dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. 

A kutatási infrastruktúra fejlesztésének kiemelt célja, hogy a hallgatók a lehető legmodernebb körülmények között szerezzék meg a tudást. A kertészeti és szántóföldi növénytermesztés kutatási, fejlesztési igényeit magas színvonalon szolgálja ki a Georgikon.

Nagy Bálint államtitkár: „A magyar kormánynak az az egyértelmű és határozott célja, hogy a magyar felsőoktatást nemzetközi szinten is minél magasabb szintre tudja emelni, minél versenyképesebb szakembereket tudjunk képezni. Ebben a képzési fejlesztésben Keszthelynek, a keszthelyi térségnek, a Georgikonnak fontos szerepe kell, hogy legyen a jövőben is.”

Szinte teljesen elkészült a sportpálya fejlesztése is. Felújították a gyepet, új öntözőrendszert építettek ki 24 szórófejjel, labdafogó hálót telepítettek és egy kilométer hosszban épült kerítés. Még két kispad telepítése van hátra. A beruházást a keszthelyi Haladás SE valósította meg 48 millió forint TAO támogatással és 7 millió forint saját forrással. A hallgatók mellett az egyesület is használni fogja a pályát.

Manninger Jenő polgármester: „Teljesen kézenfekvő és célszerű, hogy ebben az esetben, a sportolási lehetőségben az egyesületeknél, a sportinfrastruktúra megteremtésénél a város és az egyetem együttműködjön, az egyesületek és a hallgatók, itt dolgozók együtt használhassák a létesítményeket.”

A sportközpontot a Georgikon is fejlesztette: teqball- és pingpongasztalt vásároltak és egy napelemes kandelábert telepítettek. Erre kettőmillió forintot fordítottak. Az egyetem és a város szándéka, hogy további fejlesztéseket végezzenek el a sportközpontban. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus