+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyenesdiás művelődéstörténete
2022. október 26. szerda 19:07 - Gyenesdiás
Gyenesdiás művelődéstörténete
Gyenesdiás művelődéstörténetéről szól a település monográfia sorozatának kilencedik része. A Balaton nyugati szélén fekvő üdülő település életében mindig nagy szerepet kapott a kultúra, a helyi művelődési közösségek szerveződése és munkája. Több mint 100 évet ölel fel a kötet. A könyv és a hozzá kapcsolódó kisfilm bemutatójára tegnap került sor Gyenesdiáson.

Néptáncosok, népdalkörösök, zenészek és szavalók álltak színpadra a Községházán, Gyenesdiáson. Mindannyian aktív részesei a helyi kultúrának. Ők nyitották meg azt a könyvbemutatót, ami Gyenesdiás művelődéstörténetét foglalja össze. A 2000-es évek elején indult monográfia sorozat kilencedik kötetét Hársfalvi György, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár nyugalmazott igazgatója írta és szerkesztette. A több mint 600 oldalas könyv tartalmi feldolgozása  több mint fél évet vett igénybe."én 28,5 évet töltöttem itt. Kezdettől fogva érdekelt a helytörténet, meg gyűjtöttem is az ehhez kapcsolódó anyagot – bár csak úgy mellékesen, tehát a munkakörömhöz kapcsolódóan vagy hobbiból- meg fényképezgettem is. Mire sor került erre a kötetre, hát most úgy határoztuk meg, hogy amivel a néprajz foglalkozott, meg a vallástörténet, azzal nem foglalkozunk. Tehát a gyenesdiási művelődéstörténetet 1906-tól kezdtük, amikor létrejött az első Balatoni Fürdő Egyesület."- adott tájékoztatást a kötet szerkesztője, Hársfalvi György.

A monográfiának készült egy videó melléklete is, amit a kötet bemutatóján ismerhetett meg a közönség. A 25 perces film első kockái 2017-ben készültek.. Számos eseményt, szabadtéri hagyományos programot rögzített a településen a film készítője, Hársfalvi Ákos. A munkával kapcsolatban a következőket mondta:"Nagyon furcsa, de ugyanakkor érdekes dolog volt, hogy édesapámmal kellett együtt dolgozni. Ő gondolkozott úgy, mint egy író, én, meg mint egy televíziós szakember és ebből a kettőből próbáltuk összegyúrni, hogy milyen lehet egy jó video melléklet. Apa jegyezte igazából a tartalmi részét. A szövegi részét azt ő írta. Én ehhez tettem javaslatokat, kiegészítéseket. Milyen az mikor mondjuk, a videóhoz kell a képeket igazítani. Ebben sikerült szerintem egy nagyon jó koncepciót, egy jó tematikát megalkotnunk."

A kötetbemutatón Gál Lajos polgármester köszönte meg a készítők munkáját. Kiemelve, hogy a 15 évvel ezelőtt indult sorozat eddig megjelent részei azt mutatják, hogy a kultúra ápolása a Gyenesdiáson élő embereknek mindig fontos volt és ma is az.

"Nagyon lényeges, hogy tiszteljük az időseket, tiszteljük a hagyományainkat, tiszteljük, amit megörököltünk és merjünk igazi élő közösségek tagjaivá válni. S ha ezt megtesszük, akkor nekünk is lesz művelődéstörténetünk, lesz majd kultúránk,,lesz majd amibe kapaszkodjunk egy-egy település kulturális vonatkozásában. És én azt hiszem, hogy ez az, amire rámutat ez a kötet."- mondta Gál Lajos.

A 100 példányban megjelent kötet első része az I. Világháborúig, a második a rendszerváltásig, míg a befejező része 1990-től ismerteti meg napjainkig az üdülő település művelődéstörténetét. A monográfia képes összeállítása nem csak az eseményeket, hanem a művelődésben, kultúrában résztvevő közösségeket is bemutatja.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus