+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Balázs Árpád 85
2022. október 17. hétfő 17:11 - Keszthely
Balázs Árpád 85
Nagyszabású koncerttel köszöntötték a 85 éves Balázs Árpádot a Balaton Színházban. A világhírű zeneszerző, aki többek közt Ennio Morricone és Yehudi Menuhin barátja sok szállal kötődik Keszthelyhez és Vonyarcvashegyhez. A szerző melódiáit mindenki ismerheti, hiszen a híres “Kockásfülű nyúl” rajzfilm zenéjét is neki köszönhetjük.

A fellépők mindegyike Balázs Árpád egy-egy darabját adta elő. A ma is aktív szerző szinte minden zenei műfajban alkotott a kórusművektől kezdve a nagyzenekari darabokig. Balázs Árpád a magas kora ellenére ma is aktív, nemrég fejezett be egy hatalmas művet. Ebből nagylemez készül. A zeneszerző október elsején, a zenei világnapon született.

„Yehudi Menuhin tréfálkozott annak idején. Mi együtt üldögéltünk Svejcben, a zenei tanácsban és ugratott enegem, hogy a zenei világnapot az én születésnapomról nevezték el. És volt még egy valaki, aki ezen a napon ünnepelt: Bárdos Lajos, drága tanárom volt a Zeneakadémián és egyszer megszólalt, hogy te Árpád, én megnéztem az életrajzodat, mi születésnapi társbérletben vagyunk” - nyilatkozta Balázs Árpád. 

A művész aktív közéleti tevékenységet is végez. Többek közt Vonyarcvashegy díszpolgára. A helyi iskolában tantermet neveztek el róla. Az ott kiállított tárgyak közt vannak eredeti kéziratok és egy zongora, melyen számos híres művet komponált.  

“Nagyon kevés iskola büszkélkedhet Eötvös-indulóval, olyan indulóval, amely az iskola vezérdala. Köszönhetjük ezt is Balázs Árpádnak, aki 75 születésnapján hozott ajándékot nekünk és írt egy csodálatos indulót” - mondta Pali Róbert polgármester. 

A gálakoncerten csupa olyan fellépő szerepelt, akik szorosan kötődnek a művészhez.  Balázs Árpád keszthelyi, vonyarcvashegyi és hévízi iskolákat, együtteseket is segíti szakmai tanácsaival.

Kiss Tamás, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar karnagya: „Én nagy rajongója vagyok természetesen. Legtöbb darabját már eljátszottuk a fúvószenekarral. Talán a Négy kép és az Előjáték a személyes kedvencem, de vezényléstechnikailag ez a Rapszódia is nagyon tetszik.”

Balázs Árpád nagyon romantikus stílusú szerző. Minden darabjára jellemző az érzelemgazdagság. Művészete a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kedvence. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus