+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az aradi vértanúkra emlékeztek
2022. október 7. péntek 13:11 - Keszthely
Az aradi vértanúkra emlékeztek
Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja. Keszthely önkormányzata idén is a Szent Miklós temetőben hajtott fejet a hősök előtt. Az ünnepségen elhangzott, a tizenhármak a jelenben és a jövőben is példát állítanak a generációk elé. A ’48-as emlékműnél az Egry iskola diákjai adtak műsort.

Verses-zenés műsorral tisztelegtek az aradi vértanúk előtt az Egry iskola diákjai. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek állított emlékmű előtt tartották idén is a városi ünnepséget. Az aradi tizenhármak többségét, tisztekhez méltatlan módon ítélték kötél általi halálra a világosi fegyverletétel után. Az október 6-i kivégzés üzenete ma, 173 évvel az esemény után is aktuális.

„Az emlékezés a múltról szól. Történelmünk egyik fájó eseményét idézzük fel ma, rójuk le tiszteletünket az aradi vértanúk előtt. És a jelenről is szól. Mert bennünk tovább élnek azok az értékek és eszmék, amelyeket a magyar szabadságharcosok képviseltek. És az emlékezés szól a jövőről is, mert olyan célokat követtünk, melyek a magyar nemzet jövőjére irányulnak. A nemzet megerősödését és fejlődését szolgálják, melyekért ma is meg kell harcolni.” - emelte ki Tóth Éva, az Egry József Általános Iskola és AMI intézményvezetője.

A vértanúkat 1849. szeptember 26-án ítélték el. Négy tiszttel golyó végzett, a többieket felakasztották. A tizenhármak kultusza már a kivégzés után elkezdődött, ugyanis sokan zarándokoltak annak helyére. A kiegyezésig azonban fel sem merülhetett hivatalos emlékmű felállítása. Ma már a történelmi Magyarország számos településén őrzik a vértanúk emlékét. Keszthely polgármestere a hősök utolsó mondataival emlékezett.       

„Tegnap hősök kellettek, ma mártírok. Így parancsolja ezt hazám szolgálata. Dessewffy Arisztid. Igen, mártírok voltak, és úgy, ahogy általában a magyar történelemben a hősök és a mártírok örök emlékezetünkben élnek, ráadásul akik a történelmet vizsgálják és elmondják, azok pontosan tudják, hogy a haza nem csak erkölcsi piedesztálra emelheti őket, hanem a dicső korszakai történelmünknek is nekik köszönhetők.” - tette hozzá Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el az emlékműnél Manninger Jenő polgármester és a testület. Tisztelgett a hősök előtt a rendőrség és a katasztrófavédelem is. Keszthely általános és középiskolái nevében az intézményvezetők és a diákok koszorúztak. Fejet hajtottak a kulturális intézmények és a civil szervezetek képviselői is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus