Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tájról, emberről, természetről és kultúráról
2022. okt. 5. szerda | Keszthely
Tájról, emberről, természetről és kultúráról
A tájról, emberről, természetről és kultúráról hallhattak előadást az érdeklődők a Georgikon Campus Xiros klubjában. A szervező, a Táj és Ember Kulturális és Természetvédő Egyesület már 2011 óta rendszeresen szervez a témákat körbejáró beszélgetéseket.

Keszthely kiváló borvidékek peremén fekszik, így a szőlőnedű központi szerepet játszik a város kulturális életében. Az egyetemi képzések között is megtalálható például a szőlész-borász szak. Az egyik hallgató, Halász Anna így gondolja: "Igazából ez az első évem itt, az egyetemen, az első félévem. Gondoltam, érdemes lesz ide eljönnöm, hogy majd azt a tudást, amit itt megszerzek, azt esetleg tudnám hasznosítani az órákon is, meg így az egyetemes életben. Meg alapvetően érdekel ez a téma."

A Xiros Gazdászklubban egyetemi hallgatóknak, oktatóknak, érdeklődőknek szerveztek a szőlőről, a borról, a balatoni borkultúráról szóló kötetlen estet. Elsőként a kampusz természetvédelmi mérnök hallgatói meséltek olyan nyári természeti programokról, ahol közösen voltak a szervező Táj és Ember Kulturális és Természetvédő Egyesület tagjaival. Az egyesület elnöke, Samu Zoltán Tamás így fogalmazott: "Ahogy az egyesületnek a neve is tartalmazza, mi egy kulturális és természetvédő egyesület vagyunk. Elsősorban a klubnak a neve is arra utal, hogy a tájjal és az emberrel szeretünk foglalkozni, a táj és az embernek a kapcsolatával. Ebben a térségben pedig kiemelten fontos számunkra az, hogy a bornak a történetét, a pincéknek a tájhasználatát, illetve a borfogyasztást ismertessük meg a hallgatókkal, a Georgikon Egyetemre jelentkezőkkel."

Az egyesület vezetője már régebb óta jó munkakapcsolatot ápol Gyanó Szilviával. Mivel a néprajzkutató a szőlészet-borászat kiváló ismerője, őt hívták meg előadóként az estre. Legfőképpen a szakterület jelenét kutatja, ám véleménye szerint alapvetés ismerni a múltat is; így a tradíció megfér az innováció mellett. "Nagyon sokszor nyúlnak régi, hagyományos technikákhoz, vagy csak a szimbólumrendszerüket, a marketing tevékenységüket a hagyományos alapokra helyezik; viszont folyamatosak az újítások. Gyakran együtt él ez a kettő, úgy is, hogy vegyítik mondjuk az ászokhordós technológiát a reduktív eljárásokkal, és próbálják mindig kikísérletezni a megfelelő megoldást, azért, hogy a lehető legjobb minőségű bort tudják elkészíteni" - mondta el Gyanó Szilvia.

A szőlő tájformáló szerepe egykor és ma” címet viselő beszélgetés során bor- és cukorperec kóstolót is tartottak az egyetem pinceklubjában.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Balatongyörök
Vasárnapig koncertekkel, valamint helyi és környékbeli borházakkal várnak mindenkit a Györöki Borkorzóra.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.