Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tájról, emberről, természetről és kultúráról
2022. okt. 5. szerda | Keszthely
Tájról, emberről, természetről és kultúráról
A tájról, emberről, természetről és kultúráról hallhattak előadást az érdeklődők a Georgikon Campus Xiros klubjában. A szervező, a Táj és Ember Kulturális és Természetvédő Egyesület már 2011 óta rendszeresen szervez a témákat körbejáró beszélgetéseket.

Keszthely kiváló borvidékek peremén fekszik, így a szőlőnedű központi szerepet játszik a város kulturális életében. Az egyetemi képzések között is megtalálható például a szőlész-borász szak. Az egyik hallgató, Halász Anna így gondolja: "Igazából ez az első évem itt, az egyetemen, az első félévem. Gondoltam, érdemes lesz ide eljönnöm, hogy majd azt a tudást, amit itt megszerzek, azt esetleg tudnám hasznosítani az órákon is, meg így az egyetemes életben. Meg alapvetően érdekel ez a téma."

A Xiros Gazdászklubban egyetemi hallgatóknak, oktatóknak, érdeklődőknek szerveztek a szőlőről, a borról, a balatoni borkultúráról szóló kötetlen estet. Elsőként a kampusz természetvédelmi mérnök hallgatói meséltek olyan nyári természeti programokról, ahol közösen voltak a szervező Táj és Ember Kulturális és Természetvédő Egyesület tagjaival. Az egyesület elnöke, Samu Zoltán Tamás így fogalmazott: "Ahogy az egyesületnek a neve is tartalmazza, mi egy kulturális és természetvédő egyesület vagyunk. Elsősorban a klubnak a neve is arra utal, hogy a tájjal és az emberrel szeretünk foglalkozni, a táj és az embernek a kapcsolatával. Ebben a térségben pedig kiemelten fontos számunkra az, hogy a bornak a történetét, a pincéknek a tájhasználatát, illetve a borfogyasztást ismertessük meg a hallgatókkal, a Georgikon Egyetemre jelentkezőkkel."

Az egyesület vezetője már régebb óta jó munkakapcsolatot ápol Gyanó Szilviával. Mivel a néprajzkutató a szőlészet-borászat kiváló ismerője, őt hívták meg előadóként az estre. Legfőképpen a szakterület jelenét kutatja, ám véleménye szerint alapvetés ismerni a múltat is; így a tradíció megfér az innováció mellett. "Nagyon sokszor nyúlnak régi, hagyományos technikákhoz, vagy csak a szimbólumrendszerüket, a marketing tevékenységüket a hagyományos alapokra helyezik; viszont folyamatosak az újítások. Gyakran együtt él ez a kettő, úgy is, hogy vegyítik mondjuk az ászokhordós technológiát a reduktív eljárásokkal, és próbálják mindig kikísérletezni a megfelelő megoldást, azért, hogy a lehető legjobb minőségű bort tudják elkészíteni" - mondta el Gyanó Szilvia.

A szőlő tájformáló szerepe egykor és ma” címet viselő beszélgetés során bor- és cukorperec kóstolót is tartottak az egyetem pinceklubjában.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2025. ápr. 7. hétfő 19:15 | Hévíz
A tavalyinál is több tétellel neveztek a régiós bormárka, a Hegyke bírálatára.
| 2025. jan. 28. kedd 19:15 | Sármellék
Hogy minőségi bortermelés legyen a településen, egy szőlőműhely-programot kezdeményezett Sármellék önkormányzata a helyi gazdák számára.
| 2024. nov. 19. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Vonyarcvashegyen találkoztak a Kárpát-medencei borrendek.
| 2024. nov. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Károly-nap alkalmából minden évben különleges megemlékezést tartanak a szőlőnemesítés hazai ikonja, dr. Bakonyi Károly tiszteletére.
| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
XI. Évfolyam 8. Szám
Megjelenés: 2025. április 25.
10:45
Forgószínpad
11:19
Diagnózis
11:49
Göcsej Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Sporttárs
18:32
Hargita Tv
18:52
Göcsej Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2025
20:15
Hargita Tv
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.