Keszthely kiváló borvidékek peremén fekszik, így a szőlőnedű központi szerepet játszik a város kulturális életében. Az egyetemi képzések között is megtalálható például a szőlész-borász szak. Az egyik hallgató, Halász Anna így gondolja: "Igazából ez az első évem itt, az egyetemen, az első félévem. Gondoltam, érdemes lesz ide eljönnöm, hogy majd azt a tudást, amit itt megszerzek, azt esetleg tudnám hasznosítani az órákon is, meg így az egyetemes életben. Meg alapvetően érdekel ez a téma."
A Xiros Gazdászklubban egyetemi hallgatóknak, oktatóknak, érdeklődőknek szerveztek a szőlőről, a borról, a balatoni borkultúráról szóló kötetlen estet. Elsőként a kampusz természetvédelmi mérnök hallgatói meséltek olyan nyári természeti programokról, ahol közösen voltak a szervező Táj és Ember Kulturális és Természetvédő Egyesület tagjaival. Az egyesület elnöke, Samu Zoltán Tamás így fogalmazott: "Ahogy az egyesületnek a neve is tartalmazza, mi egy kulturális és természetvédő egyesület vagyunk. Elsősorban a klubnak a neve is arra utal, hogy a tájjal és az emberrel szeretünk foglalkozni, a táj és az embernek a kapcsolatával. Ebben a térségben pedig kiemelten fontos számunkra az, hogy a bornak a történetét, a pincéknek a tájhasználatát, illetve a borfogyasztást ismertessük meg a hallgatókkal, a Georgikon Egyetemre jelentkezőkkel."
Az egyesület vezetője már régebb óta jó munkakapcsolatot ápol Gyanó Szilviával. Mivel a néprajzkutató a szőlészet-borászat kiváló ismerője, őt hívták meg előadóként az estre. Legfőképpen a szakterület jelenét kutatja, ám véleménye szerint alapvetés ismerni a múltat is; így a tradíció megfér az innováció mellett. "Nagyon sokszor nyúlnak régi, hagyományos technikákhoz, vagy csak a szimbólumrendszerüket, a marketing tevékenységüket a hagyományos alapokra helyezik; viszont folyamatosak az újítások. Gyakran együtt él ez a kettő, úgy is, hogy vegyítik mondjuk az ászokhordós technológiát a reduktív eljárásokkal, és próbálják mindig kikísérletezni a megfelelő megoldást, azért, hogy a lehető legjobb minőségű bort tudják elkészíteni" - mondta el Gyanó Szilvia.
A szőlő tájformáló szerepe egykor és ma” címet viselő beszélgetés során bor- és cukorperec kóstolót is tartottak az egyetem pinceklubjában.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió