Minden osztály külön-külön dobozban kapja a tejtermékeket és a gyümölcsöt. Legutóbb kefir és alma érkezett. A program nagyon népszerű a diákok körében.
„Szerintem ez egy nagyon jó program, mivel mindannyian, ha véletlenül nem hozunk uzsonnát, vagy a reggeli tea helyett csak egy vizet tudunk berakni, nagyon jól kiegészíti a táplálkozásunkat.” - mondta el Gedeon Miklós.
A program célja az egészséges életmódra nevelés. Ezt a tudást folyamatosan sajátítják el a tanulók.
„Nagyon egészséges. Meg itt az iskolában kiegészíti az uzsonnánkat és nagyon finom.” - osztotta meg Dósa Luca.
A tanulók egymásra is figyelnek. Bíznak abban, hogy ezzel mindenki hozzájut a szükséges tápanyagokhoz.
„Nagyon sok gyereknek kiegészíti a tízóraiját. Vagy hogyha például vizet kapnak és valami mást akarnak inni, akkor például van tej vagy kakaós tej.” - fogalmazott Várbíró Brúnó.
Leginkább a tejtermékeknek örülnek a gyermekek. Tej, kefir, sajt vagy kakaó is lehet a dobozokban.
„Én azért szeretem a tejtermékeket, mert nagyon egészségesek és kiegészítik azt az ételt, amit reggel hoztunk, hogy megegyük.” - véleményezte Héjja Péter.
A fiatalok annak is örülnek, hogy minden alkalommal mást és mást kapnak a programban.
„Nagyon választékos és mindig meg tudnak lepni. És nagyon jó minőségű. És meleg napokon például hidegebbet adnak.” - emelte ki Gárdos Abigél.
A Csány-Szendrey Általános Iskola 8 éve csatlakozott a programhoz, ez azóta is sikeres az intézményben.
„Hetente háromszor érkezik a tejtermék. Ez tej, kakaó, sajtféleség vagy kefir és hetente egy alkalommal érkezik a zöldség és a gyümölcs. Ekkor pedig a kollégák szervezetten az osztályokba kiszortírozzák és az osztályoknak a felelősei pedig behozzák az osztályba és ott a gyermekek elfogyasztják a zöldséget, gyümölcsöt, illetve a tejterméket.” - ismertette Dósa Zsolt igazgató.
Az egészséges életmódhoz feltétlenül szükséges naponta friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. A gyermekeknek a testi és szellemi fejlődés miatt nagyobb tápanyagszükségletük van.
„A zöldségek és a gyümölcsök mennyire fontosak. Egyrészt ennek az intenzív testi és szellemi növekedésnek a biztosítására. Másodsorban abban, hogy az aktuális egészségi állapot jó legyen. És nyilvánvalóan gyermekkorban alapozzuk meg a hosszú távú egészséget is. Tehát a 10-20-30 év múlva kialakuló szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegségek, daganatos betegségeknek a megelőzésében is fontos szerepe van a zöldségeknek és a gyümölcsöknek.” - hívta fel a figyelmet Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Okostányér nevű táplálkozási ajánlásában felnőtteknek napi fél kilogramm zöldség, gyümölcs szerepel. Magyarországon azonban lényegesen kevesebbet esznek az emberek, ez a tendencia pedig folyamatosan csökken. Az MDOSZ ajánlja, hogy minden étkezés része legyen a zöldség-gyümölcs fogyasztás akár nyersen, párolva, grillezve vagy sütve.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV