+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres az iskolatej-, iskolagyümölcs program
2022. szeptember 21. szerda 16:02 - Keszthely
Sikeres az iskolatej-, iskolagyümölcs program
Továbbra is sikeres az iskolagyümölcs- és iskolatej program. Keszthelyen a Csány-Szendrey Általános Iskola 2014 óta részese a projektnek, heti háromszor kapnak az 1-6. évfolyamos diákok tejterméket és gyümölcsöt.

Minden osztály külön-külön dobozban kapja a tejtermékeket és a gyümölcsöt. Legutóbb kefir és alma érkezett. A program nagyon népszerű a diákok körében.

„Szerintem ez egy nagyon jó program, mivel mindannyian, ha véletlenül nem hozunk uzsonnát, vagy a reggeli tea helyett csak egy vizet tudunk berakni, nagyon jól kiegészíti a táplálkozásunkat.” - mondta el Gedeon Miklós.

A program célja az egészséges életmódra nevelés. Ezt a tudást folyamatosan sajátítják el a tanulók. 

„Nagyon egészséges. Meg itt az iskolában kiegészíti az uzsonnánkat és nagyon finom.” - osztotta meg Dósa Luca.

A tanulók egymásra is figyelnek. Bíznak abban, hogy ezzel mindenki hozzájut a szükséges tápanyagokhoz.

„Nagyon sok gyereknek kiegészíti a tízóraiját. Vagy hogyha például vizet kapnak és valami mást akarnak inni, akkor például van tej vagy kakaós tej.” - fogalmazott  Várbíró Brúnó.

Leginkább a tejtermékeknek örülnek a gyermekek. Tej, kefir, sajt vagy kakaó is lehet a dobozokban.

„Én azért szeretem a tejtermékeket, mert nagyon egészségesek és kiegészítik azt az ételt, amit reggel hoztunk, hogy megegyük.” - véleményezte Héjja Péter.

A fiatalok annak is örülnek, hogy minden alkalommal mást és mást kapnak a programban.

„Nagyon választékos és mindig meg tudnak lepni. És nagyon jó minőségű. És meleg napokon például hidegebbet adnak.” - emelte ki Gárdos Abigél.

A Csány-Szendrey Általános Iskola 8 éve csatlakozott a programhoz, ez azóta is sikeres az intézményben.

„Hetente háromszor érkezik a tejtermék. Ez tej, kakaó, sajtféleség vagy kefir és hetente egy alkalommal érkezik a zöldség és a gyümölcs. Ekkor pedig a kollégák szervezetten az osztályokba kiszortírozzák és az osztályoknak a felelősei pedig behozzák az osztályba és ott a gyermekek elfogyasztják a zöldséget, gyümölcsöt, illetve a tejterméket.” - ismertette Dósa Zsolt igazgató.

Az egészséges életmódhoz feltétlenül szükséges naponta friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. A gyermekeknek a testi és szellemi fejlődés miatt nagyobb tápanyagszükségletük van.

„A zöldségek és a gyümölcsök mennyire fontosak. Egyrészt ennek az intenzív testi és szellemi növekedésnek a biztosítására. Másodsorban abban, hogy az aktuális egészségi állapot jó legyen. És nyilvánvalóan gyermekkorban alapozzuk meg a hosszú távú egészséget is. Tehát a 10-20-30 év múlva kialakuló szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegségek, daganatos betegségeknek a megelőzésében is fontos szerepe van a zöldségeknek és a gyümölcsöknek.” - hívta fel a figyelmet Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Okostányér nevű táplálkozási ajánlásában felnőtteknek napi fél kilogramm zöldség, gyümölcs szerepel. Magyarországon azonban lényegesen kevesebbet esznek az emberek, ez a tendencia pedig folyamatosan csökken. Az MDOSZ ajánlja, hogy minden étkezés része legyen a zöldség-gyümölcs fogyasztás akár nyersen, párolva, grillezve vagy sütve.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus